Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik z izvršno podpredsednico Evropske komisije Vestagerjevo o prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu EU

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se je drugi dan dvodnevnega delovnega obiska v Bruslju sestal z izvršno podpredsednico Evropske komisije Margrethe Vestager in z generalnim direktorjem Generalnega direktorata Sveta Evropske unije za promet, energetiko, okolje in izobraževanje (GD TREE) Petrom Javorčikom. Dvodnevni obisk ministra v sklopu priprav Slovenije na predsedovanje Svetu EU je bil namenjen predstavitvi prioritet na področju digitalizacije oziroma digitalnih tehnologij, umetne inteligence in kibernetske varnosti.

Na srečanju s komisarko Margrethe Vestager je minister Boštjan Koritnik poudaril pomen pospešitve razvoja digitalne družbe v Evropski uniji z namenom izkoriščanja razvojnih priložnosti informacijsko-komunikacijskih tehnologij za izboljšanje kakovosti življenja vseh državljanov Evropske unije: »Digitalna preobrazba je skupaj z zelenim prehodom eden od dveh ključnih elementov gospodarske prenove Evropske unije. Cilj, da bi Evropa postala okolju prijaznejša, digitalna in odpornejša ter kibernetsko varna, vključuje vodenje digitalne preobrazbe, zlasti na področju podatkov, tehnologije in infrastrukture.«

Sogovornika sta spregovorila tudi o aktu o digitalnih storitvah. Strinjala sta se, da so državljani na spletu izpostavljeni vse večjim tveganjem in škodljivim posledicam: od razširjanja nezakonitih dejavnosti do kršenja njihovih temeljnih pravic in drugih škodljivih posledic za družbo. Akt o digitalnih storitvah prinaša ambiciozno reformo digitalnega prostora ter uvaja celovit sklop novih pravil za vse digitalne storitve. »Regulacija delovanja spletnih platform, zlasti večjih, bi bistveno izboljšala mehanizem odstranjevanja nelegalnih spletnih vsebin in pripomogla k zaščiti temeljnih človekovih pravic na spletu, tudi svobode govora,« je izpostavil minister Boštjan Koritnik.

Minister se je sestal tudi z generalnim direktorjem Generalnega direktorata Sveta Evropske unije za promet, energetiko, okolje in izobraževanje (GD TREE) Petrom Javorčikom. Spregovorila sta predvsem o vsebinskem poteku predsedovanja in pripravah nanj. Minister je sogovorniku podrobneje predstavil Mednarodni raziskovalni center za umetno inteligenco (IRCAI) pod okriljem Unesca, ki ima sedež na ljubljanskem Inštitutu Jožef Stefan. Center deluje kot glavni koordinator, financer in pospeševalnik dejavnosti za doseganje ciljev trajnostnega razvoja Združenih narodov s pomočjo umetne inteligence. Cilj IRCAI je opolnomočiti vrhunske podjetnike, raziskovalce in projekte, ki uporabljajo umetno inteligenco, in ki sicer ne bi mogli doseči prepoznavnosti na svetovnih trgih, hkrati pa izdelati tudi največjo svetovno platformo za trajnostne rešitve.