Skoči do osrednje vsebine

Dunajski gospodarski pogovori

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
V sredo, 19. maja 2021, se je državni sekretar Gašper Dovžan zaradi zadržanosti premiera Janše udeležil konference Dunajski gospodarski pogovori (Vienna Economic Talks), ki je potekala v spletni obliki. Konferenca, katere so se udeležili voditelji in predstavniki gospodarstva in drugih deležnikov iz regije in širše ter evropski komisar za sosedstvo in širitev Várhelyi, je bila posvečena razpravi o gospodarskih in investicijskih načrtih za Zahodni Balkan.

Državni sekretar Dovžan je v svojem govoru poudaril, da sta trajnostni razvoj, stabilnost in blaginja držav Zahodnega Balkana v vitalnem in strateškem interesu Slovenije in EU, zato si bo Slovenija med predsedovanjem Svetu EU prizadevala za kredibilno nadaljevanje širitvenega procesa. Poleg tega se bo osredotočila na implementacijo gospodarskega in naložbenega načrta za Zahodni Balkan in na krepitev sodelovanja z regijo na drugih področjih skupnega interesa. Prav tako bo Slovenija Evropski uniji nudila vso znanje, ideje in osebno poznavanje regije za napredek pri iskanju rešitev še odprtih političnih vprašanj.

Gospodarski in naložbeni načrt za Zahodni Balkan je pomembno orodje za spodbudo gospodarske rasti in socialno ekonomskega razvoja regije. Med predsedovanjem Svetu EU bo Slovenija spodbujala razvoj in povezovanje na področju digitalizacije, kibernetske varnosti, transporta in energije, posebno pozornost pa bo namenila promociji zelene tehnologije in trajnostnega razvoja ter dekarbonizaciji regije.

DS Dovžan je tudi napovedal organizacijo vrha EU-ZB v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.


Posnetek govora državnega sekretarja Gašperja Dovžana v angleščini