Skoči do osrednje vsebine

Dopolnjena Nacionalna strategija za izstop iz premoga in okoljsko poročilo

Ministrstvo za infrastrukturo je na podlagi pripomb iz javne obravnave dopolnilo Strategijo, ki je bila skupaj z okoljskim poročilom in vsemi prilogami poslana na Ministrstvo za okolje in prostor v odločitev o sprejemljivosti.

Med 15. marcem in 15. aprilom 2021 je potekala javna razgrnitev in javna obravnava dopolnjenega osnutka Strategije in okoljskega poročila z namenom javnosti omogočiti seznanitev s dopolnjenim osnutkom Strategije in okoljskim poročilom ter predložitev pripomb in mnenj. Prejete pripombe in mnenja na dopolnjeni osnutek Strategije in okoljsko poročilo so bile 21. aprila objavljene na spletni podstrani Javna razgrnitev in javna obravnava.

Po koncu javne razgrnitve in javne obravnave je Ministrstvo za infrastrukturo, skupaj z obema konzorcijema, ki sodelujeta pri pripravi Strategije in okoljskega poročila, pregledalo vse prejete pripombe in mnenja, in jih v čim večji meri upoštevalo pri novi dopolnitvi Strategije in okoljskega poročila. Pri tem so bile ustrezno upoštevane odločitve medresorske delovne skupine Vlade RS (na visoki ravni), ki je odgovorna za sprejetje ključnih odločitev.

Danes je bila dopolnjena Strategija in okoljsko poročilo z vsemi prilogami posredovana na Ministrstvo za okolje in prostor v odločitev o sprejemljivosti. Vsi dokumenti so skupaj z odgovori na prejete pripombe objavljeni na spletni strani Dopolnitev Strategije in okoljskega poročila po javni obravnavi.

Naslednji koraki

Ministrstvo za okolje in prostor je dolžno v 30 dneh od prejema dopolnjene Strategije izdati odločbo, s katero potrdi ali zavrne njeno sprejemljivost. Po potrditvi sprejemljivosti Strategije bo le-ta predložena v sprejem Vladi Republike Slovenije s ciljem, da se sprejme pred začetkom predsedovanja Slovenije Svetu EU.