Skoči do osrednje vsebine

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve prejel več kot dva milijona evrov evropskih sredstev Instrumenta nujne pomoči kot odgovor na pandemijo covid-19

Evropska komisija je, v okviru paketa mobilnosti Instrumenta nujne pomoči - ESI, namenila sredstva za podporo državam članicam pri soočanju s pandemijo covid-19.

19. maja letos je Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve prejel evropska finančna sredstva v višini 2.109.783 evrov. Evropska finančna podpora je bila namenjana mednarodnemu prevozu zaščitne varovalne opreme pri soočanju s pandemijo covid-19, ki je v Slovenijo prispela med 24. aprilom in 3. septembrom lani.

S pomočjo evropske finančne podpore je bilo v Slovenijo prepeljanih več ton zaščitne opreme.

Države članice Evropske unije so imele možnost prijave na razpis za podporo v okviru Instrumenta za zagotavljanje nujne pomoči (Emergency Support Instrument – ESI) za mednarodni prevoz zaščitne opreme, zdravstvenega osebja in bolnikov, okuženih s koronavirusom.

EU je za projekt državam članicam namenila 220 mio. z namenom podpore pri:

-           prevozu medicinske opreme tja, kjer je najbolj potrebna;

-           premestitev bolnikov med državami članicami EU ali iz držav članic v sosednje države;

-           prevoz zdravstvenega osebja ali mobilnih zdravstvenih timov med državami članicami EU in v EU iz drugih sosednjih držav, za pomoč, kjer koli je potrebna.

Kaj je Instrument nujne pomoči?

Instrument nujne pomoči ima proračun 2,7 milijard EU in je bil aktiviran 16. aprila 2020. Zasnovan je tako, da daje potrebno prožnost za odziv na spreminjajoče se potrebe, ko EU prehaja iz faze takojšnjega odziva na pandemijo koronavirusa v fazo upravljanega izstopa, okrevanja in preprečevanja pandemije. Usmerjena je na ukrepe, pri katerih lahko skupna prizadevanja na ravni EU prispevajo največ k podpori skupnega Evropskega načrta za odpravo zajezitvenih ukrepov zaradi koronavirusa.

ESI je dopolnilni instrument: podpira  in dopolnjuje druge EU instrumente, kot so Mehanizem EU za civilno zaščito, rescEU, skupna javna naročila, pobuda »Coronavirus Response Investment Inciative«, kakor tudi prizadevanja samih držav članic v boju proti koronavirusu.

Nacionalna kontaktna točka za paket mobilnosti v okviru Instrumenta nujne pomoči (za mednarodni prevoz) v Sloveniji je Uprava RS za zaščito in reševanje, ki potencialne prijavitelje obvešča o odprtih razpisih v okviru paketa mobilnosti ESI ter zagotavlja podporo posameznim prijaviteljem pri oddaji vlog.

Škatle v katerih je zaščitna varovalna oprema v skladišču.

Zaščitna varovalna oprema. | Avtor: Zavod za blagovne rezerve