Skoči do osrednje vsebine

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve prejel več kot dva milijona evrov evropske podpore

Zavod Republike Slovenije za blagovne rezerve je prejel finančno podporo v višini 2.109.783 evrov. Gre za sredstva, za katera je direktor zavoda Tomi Rumpf oktobra lani v imenu zavoda podpisal pogodbo o finančni podpori za mednarodni prevoz zaščitne varovalne opreme, ki je v Slovenijo prispela med 24. aprilom in 3. septembrom lani.

Evropska pomoč za dobavo zaščitne opreme

Evropska pomoč za dobavo zaščitne opreme

S pomočjo evropske finančne podpore je bilo v Slovenijo prepeljanih več ton zaščitne opreme.

Države članice Evropske unije so imele možnost prijave na razpis za podporo v okviru Instrumenta za zagotavljanje nujne pomoči (Emergency Support Instrument – ESI) za mednarodni prevoz zaščitne opreme, zdravstvenega osebja in bolnikov, okuženih s korona virusom.

EU je za projekt državam članicam namenila 220 milijona evrov z namenom podpore pri:

  • prevozu medicinske opreme tja, kjer je najbolj potrebna;
  • premestitev bolnikov med državami članicami EU ali iz držav članic v sosednje države;
  • prevoz zdravstvenega osebja ali mobilnih zdravstvenih timov med državami članicami EU in v EU iz drugih sosednjih držav, za pomoč ljudem, kjer koli je pomoč potrebna.

Kaj je Instrument za zagotavljanje nujne pomoči?

Instrument za zagotavljanje nujne pomoči ima proračun 2,7 milijard evrov in je bil aktiviran 16. aprila 2020. Zasnovan je tako, da daje potrebno prožnost za odziv na spreminjajoče se potrebe, ko EU prehaja iz faze takojšnjega odziva na pandemijo koronavirusa v fazo upravljanega izstopa, okrevanja in preprečevanja pandemije. Usmerjena je na ukrepe, pri katerih lahko skupna prizadevanja na ravni EU prispevajo največ k podpori skupnega Evropskega načrta za odpravo zajezitvenih ukrepov zaradi koronavirusa.

ESI je dopolnilni instrument, ki podpira in dopolnjuje druge EU instrumente, kot so mehanizem EU za civilno zaščito, rescEU, skupna javna naročila, pobuda »Coronavirus Response Investment Inciative«, kakor tudi prizadevanja samih držav članic v boju proti koronavirusu«.