Skoči do osrednje vsebine

Podelitev državne nagrade in priznanj na področju prostovoljstva

Najvišje državno priznanje za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja za leto 2020 je prejela Rožca Šonc, dolgoletna vodja programa Starejši za starejše, v katerega je bilo do sedaj vključenih skoraj 200 tisoč starejših. Priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo pa so prejeli Cveta Jazbec, Terezija Vidovič, Terezija Vivod, Mateja Kos in Marjeta Čič. Slavnostnega sprejema, na katerem predsednik države Borut Pahor najbolj zaslužnim prostovoljcem in prostovoljkam izroči nagrado in priznanja Republike Slovenije za prostovoljstvo za leto 2020, se je udeležila tudi državna sekretarka na Ministrstvu za javno upravo, Urška Ban.
prejemniki priznanj stojijo na stopnicah v veliki dvorani predsedniške palače, v rokah držijo odprte mape s priznanji, v sredini je predsednik republike, v ozadju pa zastave Slovenije in Evropske unije

skupinska fotografija prejemnikov priznanj | Avtor: Urad predsednika Republike Slovenije

1 / 2

Gre za najvišji državni priznanji za izjemne dosežke na področju prostovoljstva, njegove promocije in razvoja, ki jih prostovoljkam, prostovoljcem oziroma prostovoljskih organizacijam vsako leto podeljuje Odbor Republike Slovenije za podelitev državnih priznanj na področju prostovoljstva.

Predsednik Pahor je čestital letošnjim nagrajenkam in ocenil, da je v Sloveniji zelo veliko dobrote, ki se odraža v srčnosti in prostovoljstvu. Dejal je, da je prav izkoristiti priložnosti, kot je današnja, da se prostovoljkam in prostovoljcem izreče priznanje in zahvalo za njihovo skrbnost in dobroto. Nagovor je sklenil z mislijo, da prostovoljstva ne moreš ukazati, lahko pa ga spodbudiš.

Prostovoljka Rožca Šonc, ki je prejela najvišje državno priznanje na današnji slovesnosti, je v zahvalnem nagovoru dejala, da so prostovoljci ljudje, ki jim je skrb za sočloveka poslanstvo. Poudarila je, da jim ni težko deliti svojega znanja, časa in srca pomoči potrebnim, ter se zahvalila vsem, ki so prepoznali vrednote prostovoljstva, kot družbeno vez, ki povezuje ljudi in pomaga tam, kjer je pomoč potrebna.

Podelitev priznanj si je možno ogledati na spletni strani predsednika Republike Slovenije.

Podrobnosti o prejemnikih nagrad in obrazložitve.

V tednu med 17. in 23. majem poteka tudi nacionalni teden prostovoljstva, ki ga že 22 leto zapored organizira Slovenska filantropija. V tem tednu obeležujemo prostovoljstvo in se zahvalimo prostovoljcem za njihovo udejstvovanje. Več o dogodkih je na spletni strani Slovenske filantropije.