Skoči do osrednje vsebine

Minister Hojs: Sodelovanje z Zahodnim Balkanom je ena izmed prioritet Slovenije tudi na področju notranjih zadev

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs se je danes v Beogradu sestal s srbskim ministrom za notranje zadeve Aleksandrom Vulinom.
Delegaciji slovenskega in srbskega notranjega ministrstva na sestanku

Delegaciji slovenskega in srbskega notranjega ministrstva na sestanku

Ministra sta se strinjala, da je sodelovanje med državama dobro. »Srbija je naša pomembna politična in gospodarska partnerica v regiji,« je dejal minister Hojs in dodal, da »Slovenija aktivno podpira dinamično odpiranje pogajalskih poglavij v procesu srbskega približevanja EU«.

V pogovoru sta se osredotočila na migracijsko situacijo v regiji Zahodnega Balkana in notranjo varnost. »Slovenija se močno zaveda problematike povečanega migracijskega toka in se aktivno vključuje v iskanje rešitev,« je srbskemu kolegu pojasnil Hojs. Sogovornika sta se strinjala, da so ključni izzivi v regiji predvsem nezmožnost vračanja v države izvora oziroma tranzita, zlorabe azilnih sistemov, omejene kapacitete za registracijo in sprejem migrantov ter tihotapljenje migrantov in povečano delovanje organiziranih kriminalnih združb. »Zato je nujno sodelovanje med državami v regiji, kar se je še posebej pokazalo med migracijsko krizo in dogajanju na balkanski migracijski poti,« je dejal Hojs in se ob tem zahvalil srbski policiji za prizadevanja in delo pri preprečevanju nezakonitih migracij na balkanski migracijski poti.

Minister Hojs je izrazil tudi zadovoljstvo ob uveljavitvi statusnega sporazuma med agencijo Frontex in Srbijo ter izrazil pričakovanje, da bi podobne sporazume čim prej sklenile še nekatere druge države v regiji, predvsem Severna Makedonija ter Bosna in Hercegovina.

Pogovarjala sta se tudi o varnosti in policijskem sodelovanju. »Za uspešno soočanje z varnostnimi izzivi je izrednega pomena tesno sodelovanje in izmenjava informacij,« je poudaril Hojs. Organiziran kriminal namreč vse bolj deluje čezmejno. Zato slovenska policija v sodelovanju z EU in mednarodnimi partnerji redno izvaja skupne policijske aktivnosti za odkrivanje in preprečevanje delovanja kriminalnih združb. Pri tem se osredotoča zlasti na združbe, ki se ukvarjajo s prepovedanimi drogami, nezakonitimi migracijami, trgovino z ljudmi, premoženjskimi kaznivimi dejanji, davčnimi utajami pri trošarinah, ponaredki, pranjem denarja in kibernetsko kriminaliteto.

Ob tej priložnosti je minister Hojs srbskemu kolegu predstavil tudi načrte Slovenije med predsedovanjem Svetu EU v drugi polovici leta. »Sodelovanje z Zahodnim Balkanom je ena izmed prioritet Slovenije tudi na področju notranjih zadev. Posebno pozornost bomo s področja notranjih zadev namenili boju proti nezakonitim migracijam in okrepljenemu policijskemu sodelovanju, s tem želimo doseči večjo varnost v regiji, ta neposredno vpliva tudi na varnost v EU.«

Teme bodo podrobneje oblikovane že za ministrsko srečanje v okviru Procesa Brdo, ki ga bomo organizirali 9. in 10. junija 2021 v Portorožu, kamor je povabljen tudi minister Vulin. Razprave bomo na različnih ravneh nadaljevali ves čas predsedovanja, sklenili pa s tradicionalnim decembrskim Forumom EU-Zahodni Balkan za področje pravosodja in notranjih zadev.

Slovenija in Srbija dobro sodelujeta tudi v okviru neformalne mreže nacionalnih koordinatorjev JV Evrope proti trgovini z ljudmi, ki je bila ustanovljena na pobudo Slovenije v okviru Brdo procesa oktobra 2010. Člani se od takrat redno sestajajo, si izmenjujejo dobre prakse in razpravljajo o področjih skupnega delovanja, ministri Brdo procesa pa vseskozi spremljamo delo in rezultate. O tem je tekla beseda na ločenem sestanku ob robu ministrskega srečanja med državnima sekretarjema Francem Kanglerjem in Bojanom Jocićem.

Ob robu ministrskega srečanja sta se sestala tudi generalni direktor slovenske policije dr. Anton Olaj in generalni direktor srbske policije Vladimir Rebić. Pogovarjala sta se o tesnejšem sodelovanju policij pri preprečevanju nezakonitih migracij, preprečevanju spolnih zlorab otrok in boju proti organiziranem kriminalu.