Skoči do osrednje vsebine

Minister Boštjan Koritnik se je prvi dan delovnega obiska v Bruslju srečal z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik se v okviru priprav na predsedovanje Republike Slovenije Svetu EU 2021 mudi na dvodnevnem delovnem obisku v Bruslju. Prvi dan obiska se je srečal z evropskim komisarjem za notranji trg Thierryjem Bretonom, s predstavniki Odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) ter slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Namen srečanja je predstavitev prioritet slovenskega predsedovanja na področju digitalizacije oziroma digitalnih tehnologij, umetne inteligence in kibernetske varnosti.

Minister Boštjan Koritnik in evropski komisar Thierry Breton sta se zavzela za tesno sodelovanje pri implementaciji horizontalnega akta o umetni inteligenci, objavljenega aprila 2021, ki bo oblikoval splošni okvir za nadaljnjo regulacijo področja umetne inteligence, formalno definiral umetno inteligenco ter razmejil umetno inteligenco glede na tveganja. »Za slovensko predsedstvo je ključno, da ustvarimo visoko stopnjo zaupanja v umetno inteligenco, zato si bomo prizadevali, da bosta razvoj in sobivanje s sistemi, ki temeljijo na umetni inteligenci, osredotočena na človeka. Pri tem je izjemnega pomena zagotavljanje najvišjih etičnih standardov,« je poudaril minister.

Ob robu srečanja je minister Koritnik evropskemu komisarju za notranji trg predstavil tudi dogodke, ki jih Ministrstvo za javno upravo pripravlja v času predsedovanja Slovenije Svetu EU. Eden prvih nosi naslov EU kot skupnost ljudi. Potekal bo 8. julija 2021, namenjen pa bo razpravi o digitalizaciji mest in vasi. V septembru bo Slovenija v okviru predsedovanja gostila dve izjemno pomembni konferenci: 2. in 3. septembra 2021 konferenco o kibernetski varnosti, 14. in 15. septembra 2021 pa konferenco s področja umetne inteligence. Obe septembrski konferenci bosta organizirani in izvedeni v sodelovanju z Evropsko komisijo.

Prvi dan delovnega obiska se je minister Boštjan Koritnik sestal tudi s predsedujočim Odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) Cristianom Silvium Buşoiem. V pogovoru sta se med drugim dotaknila tudi infrastrukture, ki je potrebna za pospešeno uvajanje umetne inteligence. Ta vključuje povezljivost (5G) in podatke. Minister je ob tem kot primer dobre prakse v EU posebej izpostavil infrastrukturo za odprt dostop do podatkov javnega sektorja v okviru portala OPSI – Odprti podatki Slovenije.

Ob koncu delovnega dneva je sledilo še srečanje s slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu. Srečanja so se v živo oziroma prek avdio-video povezave udeležili Franc Bogovič, Tanja Fajon, Irena Joveva, Ljudmila Novak in Milan Zver.

Poleg prioritet slovenskega predsedovanja Svetu EU jim je minister podrobneje predstavil še Javni razpis za demonstracijske projekte vzpostavljanja pametnih mest in skupnosti (JR PMIS), ki smo ga na Ministrstvu za javno upravo objavili februarja 2021, rok za prijave v prvem krogu pa se je ravno iztekel. Namen javnega razpisa je pospešiti uvajanje inovativnih rešitev na področju digitalizacije občin, ki bodo omogočile boljše upravljanje, komuniciranje, proaktivno reševanje problemov, koordiniranje virov in procesov za hitro odzivanje, minimiziranje posledic nepredvidenih dogodkov in naravnih nesreč ter s tem izboljšanje javnih storitev za občane in druge uporabnike. Vrednost razpisa znaša 8 milijonov evrov.