Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 18. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 17. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.992.219 testiranj s PCR in HAG testi. 17. 5. 2021 je bilo opravljenih 47.513 testiranj, od tega 4.232 s PCR in 43.281 s HAG testi. Potrjenih je bilo 497 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 11,7 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 17. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 383 bolnikov s COVID-19, od tega 113 na intenzivni negi, 52 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je šest  oseb okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 18. 5. 2021 vključenih 1.417 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 133 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Policija je 17. 5. 2021 izdala 1.926 o napotitvi v karanteno (od tega 199 mladoletnim osebam). Kontrolo za ugotavljanje (ne)spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2 so izvedli na 1.785 lokacijah.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilke enote izvajale potrebno dekontaminacijo ter razkuževanje učilnic in igralnic v vrtcih. Zdravstveni domovi so izvajali cepljenje proti COVID-19, testiranje na COVID-19 ter druge storitve.

Potresi

Izpostava Ljubljana

Ob 23.13 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitud 0,5 v bližini Grosuplja, 14 km jugovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili posamezni prebivalci Grosupljega in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla III. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Maribor

Ob 17.40 se je v bližini Koče Luka na Mariborskem Pohorju, občina Maribor, pri padcu z gorskim kolesom poškodoval kolesar. Gasilci iz Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Maribor so mu nudili prvo pomoč in pomagali reševalcem NMP pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.52 se je na vzletišču Lijak, naselje Ravnica, občina Nova Gorica, pri ponesrečenem poskusu vzleta poškodoval jadralni padalec. Posredovali so pripadniki Enote za hitre reševalne intervencije Civilne zaščite mestne občine (HRI MO) Nova Gorica in reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Nova Gorica. Ponesrečenca so oskrbeli in prenesli do reševalnega vozila. Prepeljali so ga v šempetrsko bolnišnico.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Ljubljana

Ob 5.47 sta na Krtini, občina Domžale, na glavni cesti Krtina–Moravče trčila osebno in tovorno vozilo. Gasilci Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale so zavarovali kraj dogodka, na osebnem vozilu odklopili akumulator, vpojna sredstva posuli po izteklih motornih tekočinah in nudili pomoč poškodovanemu vozniku do prihoda reševalcev NMP Domžale. Ti so ga oskrbeli in prepeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Izpostava Maribor

Ob 17.24 je v Laznici, občina Maribor, manjše tovorno vozilo zdrsnilo po klancu navzdol in se ustavilo okoli 70 metrov nižje v gozdu. Gasilci JZ GB Maribor so na vozilu odklopili akumulator in preverili iztekanje motornih tekočin. Do iztekanja ni prišlo, tudi poškodovan ni bil nihče. Za izvlek vozila bo poskrbel lastnik sam.

Ob 18.00 je v Spodnji Brežnici, občina Poljčane, voznik z osebnim vozilom zaradi slabosti zapeljal s cestišča in se poškodoval. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Slovenska Bistrica so zavarovali kraj nesreče in nudili pomoč reševalcem NMP Slovenska Bistrica pri prenosu poškodovanca do reševalnega vozila.

Izpostava Trbovlje

Ob 19.00 je na Keršičevi cesti v Trbovljah osebno vozilo trčilo v ograjo. Iz vozila so iztekale tekočine. Gasilci PGD Trbovlje-mesto so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator, posuli vpojno sredstvo po izteklih tekočinah in očistili cestišče. Odstranili so polomljeno ograjo. Med intervencijo je bila cesta zaprta.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.23 se je v Usnjarski ulici v Kamniku kadilo iz objekta, v katerega delu se nahajajo prostori bivše klavnice. Gasilci PGD Kamnik so požar pogasili, prostore opuščenega dela objekta prezračili in opravili pregled zaradi morebitne prisotnosti brezdomcev, ki prebivajo v njih. Med pregledom so našli poškodovano napeljavo hladilnega sistema trgovine, ki se nahaja na drugi strani objekta. Neznanci so v prostorih kurili električne kable iztrgane po objektu. S kurjenjem so poškodovali hladilno opremo trgovine z mesom. Na kraju je bila tudi policija in poveljnik CZ Kamnik.

Ob 16.06 se je v ulici Bavarska steza v Ljubljani v stanovanju na štedilniku žgala pozabljena hrana. Stanovalci so sami odstranili hrano s štedilnika. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so pregledali in prezračili prostore.

Izpostava Novo mesto

ob 1.36 je v ulici Drska v Novem mestu gorelo v kletnem prostoru stanovanjske hiše. Gasilci Gasilsko-reševalnega centra (GRC) Novo mesto in PGD Šmihel pri Novem mestu so požar, ki se je razširil še na hodnik, pogasili, iz prostora iznesli ožgane predmete in prezračili celoten objekt.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 23.57 so na Trati v Kočevju gasilci PGD Kočevje pogasili goreče zapuščeno vozilo.

Požari v naravi oziroma na prostem

Izpostava Novo mesto

Ob 22.01 so na Prapreški poti na Otočcu, občina Novo mesto, goreli odpadki. Gasilci GRC Novo mesto in PGD Otočec so pogasili goreče smeti.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.57 je V Murglah v Ljubljani gorel smetnjak za embalažo. Pred prihodom gasilcev na kraj so krajani že gasili požar. Gasilci GB Ljubljana so požar dokončno pogasili, bližnjo okolico prelili z vodo ter s termovizijsko kamero preventivno pregledali še ostale smetnjake.

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Kranj

Ob 17.59 je na Gorenjski ulici v naselju Ribno, občina Bled, zaradi poškodovane cisterne iztekalo kurilno olje. Gasilci PGD Bled so iz cisterne prečrpali približno 300 litrov kurilnega olja in ga shranili v primerne sode, ki jih je pripravil lastnik. Madež manjše količine izteklega kurilnega olja v kletnem prostoru stanovanjskega objekta so posuli z vpojnim sredstvom in tla očistili.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Ljubljana

Ob 12.58 so na Gorenjski cesti v Medvodah gasilci PGD Preska-Medvode s tehničnim posegom izvlekli ključe iz zaklenjenega vozila, ga odklenili in rešili otroka iz kabine.

Ob 13.51 je v Usnjarski ulici v Kamniku občan padel in se hudo poškodoval. Gasilci PGD Kamnik so poškodovanemu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP Kamnik.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/