Skoči do osrednje vsebine

Na mednarodni dan muzejev minister obiskal Tacen in Pivko

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič sta danes na mednarodni dan muzejev obiskala Muzej slovenske policije v Tacnu. Predstavitev 100-letne zgodovine slovenskega policijskega muzeja skupaj z ogledom kriminalistične zbirke je potekala v iskanju možnosti za sodelovanje med ministrstvoma na področju ohranjanja, digitalizacije in predstavljanja posebne policijsko-pravosodne nacionalne dediščine.
Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in ministrica za pravosodje Lilijana Kozlovič sta danes na mednarodni dan muzejev obiskala Muzej slovenske policije v Tacnu, ogledujeta si pano z zgodovinskimi fotografijami.

Minister za notranje zadeve Aleš Hojs in ministrica za pravosodje mag. Lilijana Kozlovič sta na mednarodni dan muzejev obiskala Muzej slovenske policije v Tacnu. | Avtor: MNZ

Najstarejša zbirka slovenskega policijskega muzeja se je v preteklosti dopolnjevala iz gradiva sodišč oziroma v sodelovanju z Ministrstvom za pravosodje, dotok predmetov pa je zastal zaradi pomanjkanja depojskih prostorov Muzeja slovenske policije. Kažejo se možnosti, da se ustrezni depoji muzeju kmalu zagotovijo, zato bo lahko ponovno prevzemal gradiva za dopolnjevanje kriminalistične zbirke. Hkrati je bila nakazana možnost, da se v prihodnosti oblikuje skupni muzej policijsko-pravosodne dediščine.

Tri razstave v Parku vojaške zgodovine v Pivki

Nagovor ministra Aleša Hojsa v Parku vojaške zgodovine v Pivki, poleg je Policijski orkester.

Nagovor ministra Aleša Hojsa v Parku vojaške zgodovine v Pivki | Avtor: MNZ

Minister Hojs je skupaj z generalnim direktorjem policije dr. Antonom Olajem nato obiskal Park vojaške zgodovine v Pivki, kjer je nagovoril goste na slovesnosti ob odprtju treh razstav. Razstave so nastale kot plod izvrstnega sodelovanja med Parkom vojaške zgodovine Pivka in Muzejem slovenske policije – pod okriljem Ministrstva za notranje zadeve.

Po pogodbi o sofinanciranju delovanja Parka vojaške zgodovine s strani Ministrstva za notranje zadeve, sta se instituciji oktobra 2020 z načrtom sodelovanja zavezali, da bosta pomembno vlogo policije oziroma milice v osamosvojitvenih procesih skupaj predstavili na razstavah v počastitev 30. obletnice osamosvojitve Republike Slovenije.

Tako so nastale vitrina Milica na stalni razstavi Parka vojaške zgodovine Pivka, razstava Od godbe ljudske milice do policijskega orkestra, ki je na ogled v dvorani Parka vojaške zgodovine Pivka, in razstava fotografij fotoreporterja Marjana Garbajsa, ki bo naslednji mesec na ogled v Ljubljani v izložbah Ministrstva za notranje zadeve na Štefanovi ulici 2.

Vsaka od naštetih razstav na svojstven način prikazuje dogodke, ki so Slovenijo popeljali v samostojnost, in v katerih so tedanji organi za notranje zadeve z milico odigrali pomembno vlogo. V vitrini Milica najdemo bojno in varnostno opremo miličnikov, na razstavi Marjan Garbajs – kronist podob osamosvajanja Slovenije je avtor razstave Anton Bukovnik zbral posnetke miličnikov na različnih bojnih položajih, razstava Od godbe ljudske milice do policijskega orkestra pa na poseben način govori o pomenu kulture. Policijski godbeniki so Slovence z glasbo pospremili v samostojno državo, ko so muzicirali na slovesnosti ob razglasitvi samostojnosti Republike Slovenije 26. junija 1991 na Trgu republike v Ljubljani in kasneje na slovesnosti ob odhodu zadnjega vojaka JLA iz Slovenije oktobra 1991. Na razstavi so predstavljeni tudi instrumenti, ki so bili priča pomembnim trenutkom Slovenske zgodovine. Tudi na današnjem dogodku v Pivki je igral Policijski orkester.

Mednarodni muzejski dan 18. maja se v organizaciji Mednarodnega sveta muzejev obeležuje od leta 1977. Njegov cilj je poudariti vlogo muzejev v družbi. Muzeji po svetu ta dan počastijo s pripravo posebnih dogodkov.

Direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič, minister Aleš Hojs in vodja Muzeja slovenske policije Darinka Kolar Osvald ob odprtju treh razstav.

Direktor Parka vojaške zgodovine mag. Janko Boštjančič, minister Aleš Hojs in vodja Muzeja slovenske policije Darinka Kolar Osvald ob odprtju treh razstav. | Avtor: MNZ