Skoči do osrednje vsebine

Ministrica prof. dr. Simona Kustec prva uradno predstavila prioritete predsedovanja Svetu EU

  • Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport
»Samo zdrava in na znanju temelječa družba bo lahko uspešna v prihodnosti. Zato bomo naš program predsedovanja usmerili v okrepitev izobraževalnega sistema,« je na zasedanju Sveta ministrov EU v Bruslju povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. dr. Simona Kustec
Ministrica prof. dr. Kustec na zasedanju Sveta EU ministrov.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec na zasedanju Sveta EU . | Avtor: MIZŠ

Bila je prva med slovenskimi ministri, ki je uradno predstavila prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije.

Na področju izobraževanja bodo naša glavna vsebinska področja:

  • opredelitev nove vizije znanja, izobraževanja in raziskav;
  • umestitev digitalne preobrazbe, vključno z umetno inteligenco;
  • spodbuditev vključujočega upravljanja Evropskega izobraževalnega in raziskovalnega prostora;
  • pospešitev zelenega prehoda.

Ministrica prof. dr. Simona Kustec je v uradni predstavitvi pred evropskimi kolegi izpostavila tudi koncept Vseživljenjskega učenja, ki ga bomo naslovili s prenovo Evropske agende za izobraževanje odraslih. »Prava kombinacija znanja, kompetenc in spretnosti je ključ do uspeha posameznika. Razumeti in živeti koncept vseživljenjskega učenja pa predpogoj za družbo prihodnosti,« je povedala ministrica. Izpostavila je tudi pomen digitalnega prehoda in umetne inteligence: »Na ministrski konferenci, ki bo 9. in 10. novembra v Sloveniji, bomo v ospredje postavili novo vlogo šolskega prostora, umestitev digitalizacije, umetne inteligence ter kombinirano učenje.« Slednje se navezuje tudi na zeleni prehod in opredelitev poučevanja izven učilnice, kjer ima Slovenija številne dobre prakse.

Na zasedanju Sveta EU je ministrica predstavila tudi načrte za preoblikovanje visokega šolstva v EU: »Spodbujali bomo sinergično sodelovanje in povezovanje visokega šolstva in raziskav. Podali bomo skupen prispevek k nastajanju nove vizije znanja.« Prioritete na področju raziskav bo ministrica predstavila naslednji teden na Svetu ministrov EU, pristojnih za raziskave.

Delovni obisk v Bruslju je ministrica začela s predstavniki mladih na delovnem zajtrku. Pridružil se ji je tudi predsednik Mladinskega sveta Slovenije Miha Zupančič. Ministrica je na srečanju poudarila, da je potrebno mladim na sistematičen način zagotavljati dostop do njihovih pravic in s tem spodbuditi njihovo participacijo. Na zasedanju Sveta ministrov EU za mladino pa poudarila: »Z opredelitvijo državljanskih prostorov mladih med našim predsedovanjem jim želimo omogočiti boljše pogoje za njihovo družbeno angažiranje in politično participacijo.«

Ministrico čaka po zasedanju Sveta ministrov EU, pristojnih za mladino, še srečanje z evropsko komisarko za izobraževanje, inovacije, raziskave, kulturo, mladino in šport Mariyo Gabriel. Danes sledi druga uradna predstavitev prioritet, in sicer na področju športa na zasedanju Sveta ministrov EU, pristojnih za šport.