Skoči do osrednje vsebine

Uspešen zaključek natečaja Evropa v šoli

Evropa v šoli je natečaj pod okriljem Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS), ki vsako leto pritegne široko mrežo osnovnih in srednjih šol. Kljub temu, da so v tem šolskem letu mladi več mesecev preživeli doma, je sodelovalo kar 125 šol in 5913 učencev in dijakov iz vse Slovenije.

V okviru priprav na slovensko predsedovanje Svetu EU Urad vlade za komuniciranje izvaja aktivnosti ozaveščanja prebivalstva o pomenu predsedovanja, širše pa tudi o vidiku Slovenije kot članice Evropske unije. Posebno pozornost namenjamo mladim, a spremenjene razmere zaradi pojava novega koronavirusa so onemogočile večino aktivnosti. Ena od uspešnih zgodb pa ostaja natečaj Evropa v šoli, ki sta ga Urad vlade za komuniciranje in Zveza prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) že 22. leto zapored pripravila skupaj.

Natečaj Evropa v šoli spodbuja mlade, da ustvarjalno razmišljajo o družbenih problemih, s katerimi se spopadamo doma in po svetu, ter kritično in samostojno razmišljajo o pomembnih temah. Zajema ustvarjanje na izbrano tematiko na različnih področjih: literarnem, likovnem, fotografskem, video področju in celo izdelovanju internetnih strani. Natečaj je razdeljen tudi po starostnih skupinah (1., 2., 3. triada in srednja šola), znotraj katerih so za posamezno vrsto natečaja nato izbrani nagrajenci.

Tema je zadnja leta povezana s cilji trajnostnega razvoja, letos je to 12. cilj: odgovorna poraba in proizvodnja. Natečaj je zato naslovljen "Če kruhek pade ti na tla, poberi in poljubi ga." Predsednica ZPMS Darja Groznik je o letošnji temi dejala, da "ta naslov in pregovor postaja vse bolj aktualen, še posebej v času epidemije. Kruh je simbol hrane, je vsakodnevno živilo. Pomembno je imeti odnos do hrane, ki še ne sodi v smeti."

"Z veseljem sem pregledovala izdelke, ki so prispeli na natečaj. Dotaknila so se me globoka sporočila in razumevanje, da nam dobrine – tudi hrana – niso podarjene. Da je za njimi delo pridnih rok in jih je zato potrebno ceniti in spoštovati," je dodala Nataša Adlešič Barba, predsednica Nacionalnega odbora za natečaj Evropa v šoli.

Zaključna prireditev s kratkim in prijetnim programom ter nastopom skupine Joker Out je potekala virtualno. Nagrajene izdelke si lahko ogledate na tej povezavi.