Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje RS

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 14. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1.  Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 13. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.874.926 testiranj s PCR in HAG testi. 13. 5. 2021 je bilo opravljenih 34.170 testiranj, od tega 3.961 s PCR in 30.209 s HAG testi. Potrjenih je bilo 471 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 11,9 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 13. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 443 bolnikov s COVID-19, od tega 125 na intenzivni negi, 35 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrlo je šest oseb, okuženih s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 14. 5. 2021 vključenih 1.408 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 153 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2.  Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh.

Na ministrstvih so izvajali naloge skladno z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob pojavu epidemije oziroma pandemije nalezljive bolezni pri ljudeh oziroma načrti dejavnosti. Spremljali so razmere ter podatke o številu okuženih v svojih organizacijskih enotah. Odgovarjali so na vprašanja iz njihove pristojnosti. Inšpekcijske službe so nadzorovale izvajanje predpisanih ukrepov.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je obveščalo strokovno javnost in zavode s področja izobraževanja, znanosti in športa glede sproščanja ukrepov ter pripravilo dodatne informacije in usmeritve za njihovo nadaljnje delo ob izboljšanju epidemiološke slike. Boljša epidemiološka slika pomeni popolno odprtje srednjih šol in fakultet v prihodnjem tednu ter sproščanje vseh športnih tekmovanj in vnovična prisotnost gledalcev na tekmovanjih.

Policija je 13. 5. 2021 izdala 294 potrdil o napotitvi v karanteno (od tega 21 mladoletnim osebam). Kontrolo za ugotavljanje (ne) spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja SARS-CoV-2, so izvedli na 1.643 lokacijah.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Štab CZ za Notranjsko je poročal, da občina Loška dolina, glede na sedem dnevno povprečje okuženosti, sodi v rdečo fazo.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov. V nekaterih občinah so gasilke enote izvajale potrebno dekontaminacijo ter razkuževanje učilnic in igralnic v vrtcih. Zdravstveni domovi so izvajali cepljenje proti COVID-19, testiranje na COVID-19 ter druge storitve.

 

Potresi

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 19.28 so po podatkih Urada za seizmologijo Agencije Republike Slovenije (RS) za okolje seizmografi državne mreže potresnih opazovalnic zabeležili potres magnitude 1,8 v bližini Radelj ob Dravi, 94 km severovzhodno od Ljubljane. Po prvih podatkih so potres čutili prebivalci Mute, Radelj ob Dravi in okolice. Ocenjujejo, da intenziteta (učinki) potresa ni presegla IV. stopnje po evropski potresni lestvici (EMS-98).

 

Pogrešane osebe, živali in stvari

Izpostava Celje

Ob 17.18 je na območju Zabukovice proti Mrzlici v občini Žalec stekla iskalna akcija za dvema mladoletnima osebama. Pri iskanju so sodelovali gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Matke, Prebold - Dolenja vas - Marija Reka in Griže, gorski reševalci GRS Celje in Ljubljana, kinologi SIP KZS in ZRPS Zahodne Štajerske ter policisti in policijski helikopter. Ob 18.50 so pogrešani osebi našli nepoškodovani.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Kranj

Ob 12.43 sta na Cesti maršala Tita na Jesenicah trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice so kraj dogodka prometno in požarno zavarovali, odklopili akumulatorja na vozilih, očistili cestišče in pomagali pri nalaganju vozil na vlečno vozilo. V nesreči se je poškodovala ena oseba.

Ob 22.17 se je v naselju Hrušica, občina Jesenice, osebno vozilo zaletelo v stanovanjski objekt. Ena oseba je bila lažje poškodovana. Gasilci GARS Jesenice so zavarovali in razsvetljevali kraj dogodka, odklopili akumulator, izvlekli vozilo in po razlitih motornih tekočinah posuli vpojno sredstvo.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.30 sta na Bernikovi ulici v Domžalah trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci Center za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, ki so zavarovali kraj dogodka in s tehničnim posegom osvobodili nepoškodovano osebo iz vozila.

Ob 10.11 je na Kamniški cesti v Mengšu osebno vozilo zbilo kolesarja. Posredovali o gasilci PGD Kamnik, ki so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč poškodovanemu kolesarju, pomagali reševalcem Nujne medicinske pomoči (NMP) Domžale in policiji ter počistili cestišče in odstranili poškodovani vozili. Poškodovanega kolesarja so reševalci oskrbeli in odpeljali v Univerzitetni klinični center (UKC) Ljubljana.

Ob 14.55 so na regionalni cesti Grosuplje–Veliko Mlačevo trčila tri osebna vozila. Posredovali so gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana in PGD Grosuplje, ki so zavarovali kraj dogodka, vršili požarno stražo, s tehničnim pristopom pomagali pri iznosu huje poškodovane voznice, odklopili akumulatorje na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine in počistili cestišče. Poškodovano voznico so oskrbeli reševalci in jo odpeljali v UKC Ljubljana.

Ob 16.35 sta na križišču Drenikove in Parmove ulice v Ljubljani trčili osebni vozili. Posredovali so gasilci GB Ljubljana, ki so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorja na vozilih, nevtralizirali razlite motorne tekočine in nudili pomoč policiji. Reševalci NMP Ljubljana so preventivno pregledali voznika, ki pa ni bil poškodovan.

Izpostava Murska Sobota

Ob 19.49 je na cesti Podgrad–Lutverci, občina Apače, osebno vozilo zapeljalo s ceste in pristalo na strehi v potoku. Pri tem se je voznik poškodoval. Gasilci PGD Gornja Radgona so zavarovali kraj dogodka, nudili pomoč ponesrečencu iz vozila in ga oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Gornja Radgona, dvignili vozilo iz potoka, očistili kraj dogodka ter nudili pomoč policiji.

Izpostava Nova Gorica

Ob 12.12 se je v krožišču pri Pršetih na cestnem odseku Volče–Tolmin v prometni nesreči osebnega vozila poškodovala ena oseba. Posredovali so gasilci PGD Tolmin. Zavarovali so kraj nesreče, nevtralizirali iztekle motorne tekočine na vozišču in nudili pomoč reševalcem NMP Tolmin pri oskrbi poškodovane osebe.

Izpostava Postojna

Ob 12.31 je na avtocesti (AC) Koper–Ljubljana v Divači voznik z osebnim vozilom zadel odbojno ogrado. Vozilo je obstalo na voznem pasu, izpod pokrova motorja pa se je kadilo. Gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana in PGD Senožeče so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. Ob prihodu gasilcev je bilo vozilo že pogašeno. Poškodovanih ni bilo.

 

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.35 so ob Litostrojski cesti v Ljubljani gorele tri lesene vrtne lope. Gasilci iz GB Ljubljana in PGD Zgornja Šiška so požar pogasili ter prekopali in dokončno pogasili žarišča. Dve lopi sta uničeni, ena pa poškodovana.

 

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Celje

Ob 12.51 se je na Malgajevi ulici v Celju kadilo iz motorja osebnega vozila. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj ter z odklopom akumulatorja preprečili požar in pregledali vozilo.

 

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Celje

Ob 3.55 so na Stanetovi cesti v Velenju, goreli zabojniki v ekološkem otoku. Požar, ki je uničil tri zabojnike so pogasili gasilci PGD Velenje.

 

Sproščanja nevarnih plinov

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 17.54 so na Tolstem vrhu, občina Ravne na Koroškem, zaznali vonj po plinu. Posredovali so gasilci Koroškega gasilskega zavoda (KGZ) Ravne na Koroškem, ki so izmerili koncentracijo plina, našli in odstranili izvor vonja ter prezračili prostore.

 

Nesreče z nevarnimi snovmi

Izpostava Celje

Ob 19.13 je bila na gladini jezera v kraju Osredek pri Zrečah v občini Zreče opažena nenavadna snov. Gasilci PGD Zreče so zavarovali kraj, preverili pH vode in ugotovili, da gre za naravni pojav penjena zaradi cvetnega prahu prisotnega na obrežju jezera. O dogodku je bilo obveščeno Vodno gospodarsko podjetje (VGP) Drava in ribiška družina Slovenska Bistrica.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 7.07 so v Valvasorjevi ulici v Celju gasilci PGE Celje nudili pomoč reševalcem NMP pri prenosu obolele osebe.

Ob 12.19 je na Cesti XIV. divizije v Štorah v stanovanju iztekala voda. Gasilci PGD Štore so zaprli dotok vode in tako preprečili večjo materialno škodo.

Izpostava Ljubljana

Ob 15.17 so na Lavrici, občina Škofljica, gasilci PGD Škofljica in Lavrica nudili pomoč pripadnikom CZ Škofljica pri odstranitvi drevesa, ki je padlo na hišo.

Ob 16.44 so na Veselovi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana s tehničnim pristopom odstranili vejo, ki je nevarno ogrožala mimoidoče občane.

Ob 17.08 je na Masljevi ulici v Domžalah v poslovnem objektu zaradi tehnične napake grelnik vode padel s stene in utrgal vodovodne cevi. Objekt je začela zalivati voda. Posredovali so gasilci CZR Domžale, ki so zaprli glavni vodovodni ventil in izčrpali večjo količine iztekle vode. Obveščene so bile vse pristojne službe.

Ob 17.32 je v Veselovi ulici v Ljubljani iz počene cevi radiatorja ogrevanja iztekala voda. Gasilci iz GB Ljubljana so s tehničnim posegom zatesnili cev in preprečili nadaljnje iztekanje.

Izpostava Maribor

Ob 6.04 so v Slovenski ulici, občina Maribor, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor s tehničnim posegom odprli stanovanje in reševalcem omogočili dostop do bolne osebe.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.47 je na Beblerjevi ulici v Idriji oseba ostala ujeta v dvigalu stanovanjskega objekta. Gasilca PGD Idrija sta s tehničnim posegom odprla vrata dvigala ter rešila ujeto osebo.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/