Skoči do osrednje vsebine

Objavljen je Javni razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje

V Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko smo v vlogi nosilca programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje v današnjem Uradnem listu RS (74/2021) objavila Javni razpis za sofinanciranje projektov v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje, ki se izvaja v okviru Norveškega finančnega mehanizma 2014–2021 in Finančnega mehanizma EGP 2014–2021. K prijavi so vabljeni prijavitelji s projekti, ki prispevajo k povečanju proizvodnje energije iz obnovljivih virov, izboljšanju upravljanja trajnostne mobilnosti, uveljavljanju načel krožnega gospodarstva in izboljšanju upravljanja ekosistemov pod pritiskom zaradi podnebnih sprememb.

Predmet javnega razpisa je izbor projektov, katerim se dodelijo sredstva Norveškega finančnega mehanizma 2014–2021 in Finančnega mehanizma EGP 2014–021 ter pripadajoče slovenske udeležbe. Minister za razvoj in EU kohezijsko politiko Zvone Černač je ob tem pojasnil, da Islandija, Lihtenštajn in Norveška prek Norveškega finančnega mehanizma in Finančnega mehanizma EGP stremijo k zmanjšanju gospodarskih in socialnih razlik v Evropi ter krepitvi dobrih odnosov med Slovenijo in državami donatoricami. »Z javnim razpisom v okviru programa Blaženje podnebnih sprememb in prilagajanje nanje bomo podprli ukrepe s področja obnovljivih virov energije, trajnostne mobilnosti, krožnega gospodarstva in ekosistemov in tako s skupnimi močmi doprinesli k bolj zeleni Evropi. Vabljeni k prijavi vaših projektnih idej,« je še poudaril minister.

Skupna višina razpoložljivih sredstev v okviru tega javnega razpisa je 15.564.705,88 evra. Delež sofinanciranja projektov znaša do 100 odstotkov vseh upravičenih izdatkov. 

Rok za predložitev vlog je 30. september 2021 do 12.00 prek elektronskega sistema spremljanja eMS na povezavi https://ems.norwaygrants.si/emsegp.

Razpisna dokumentacija je dostopna tukaj.