Skoči do osrednje vsebine

Pogovor državnega sekretarja dr. Raščana s Philipom Reekerjem

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je danes opravil videokonferenčni pogovor z vršilcem dolžnosti pomočnika ameriškega državnega sekretarja za evropske in evrazijske zadeve Philipom Reekerjem.
sedi pred ekranom, zadaj zastave, spredaj rdeče vrtnice

Državni sekretar dr. Raščan med pogovorom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Sogovornika sta se strinjala, da so odnosi med Slovenijo in Združenimi državami Amerike močni in dobro razviti. Državi sta decembra v Washingtonu uradno predstavili Strateški dialog, ki pomeni celovito nadgradnjo prijateljskih, strateških in zavezniških odnosov med državama. Številne vezi ter sodelovanje med državama in narodoma se bodo vsekakor nadaljevale in krepile, tudi v luči prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije.

Državni sekretar dr. Raščan je izrazil polno podporo krepitvi transatlantskega partnerstva med EU in ZDA, ki temelji na skupni zgodovini, vrednotah in interesih. V spreminjajočih se globalnih razmerah se to kaže še bolj potrebno kot prej, zlasti za ohranitev na pravilih temelječe mednarodne ureditve. Ameriškega sogovornika je seznanil s pripravami in prioritetami Slovenije ob predsedovanju Svetu EU. V tej vlogi si bomo prizadevali za nadaljevanje tesnih odnosov med Evropsko unijo in Združenimi državami Amerike, tudi na prednostnih področjih krepitve odpornosti, gospodarske obnove, kibernetske varnosti in odzivanje v krizah.

Sogovornika sta poudarila dobro sodelovanje obeh držav v regionalnih forumih, predvsem v Pobudi Tri morja ter izmenjala stališča obeh držav o nekaterih aktualnih mednarodnih temah, vključno z Zahodnim Balkanom, Rusijo in Kitajsko.