Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 75. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 75. seji obravnavala in sprejela štiri točke s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Uredba o spremembah Uredbe o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij, iz Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020

Vlada je izdala Uredbo o spremembah Uredbe o izvajanju podukrepa pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij, iz Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014–2020 in jo objavi v Uradnem listu.

S spremembo uredbe se podaljšuje rok za realizacijo ciljev iz poslovnih načrtov, ki bo veljal tudi za upravičence z že dodeljeno podporo na podlagi te uredbe.  Razlog za spremembo uredbe so zaznane težave pri realizaciji ciljev iz poslovnih načrtov zaradi epidemije covid-19, ki je vplivala na zaustavitev poslovanja gradbeništva ter drugih storitvenih dejavnosti. Časovno podaljšanje realizacije ciljev iz poslovnih načrtov bo prispevalo k boljšemu črpanju sredstev iz podukrepa pomoč za zagon dejavnosti, namenjene razvoju majhnih kmetij, s čimer bo v večji meri dosežen sam namen podukrepa. 

S spremembo uredbe se spreminja tudi rok za vložitev zahtevka za izplačilo sredstev, in sicer lahko upravičenec vloži zahtevek za izplačilo drugega obroka podpore po izvedbi vseh aktivnosti iz poslovnega načrta, vendar ne prej kot tri mesece pred potekom roka za izvedbo poslovnega načrta in najpozneje en mesec po roku za izvedbo poslovnega načrta.

Odlok o ustanovitvi Odbora za podeljevanje nagrade Zlata čebela 

Vlada je izdala Odlok o ustanovitvi Odbora za podeljevanje nagrade Zlata čebela, ki se objavi v Uradnem listu.

Osrednji nalogi Odbora za podeljevanje nagrade Zlata čebela (v povezavi z izvajanjem Zakona o nagradi Zlata čebela) sta potrditev vsakoletnega poziva in odločitev o prejemniku nagrade Zlata čebela. Odbor bodo sestavljali strokovnjaki s področja kmetijstva, ohranjanja narave, čebelarstva, mednarodnih zadev, znanosti in raziskav (kot so zdravje, turizem in gospodarstvo) ter kulturne dediščine. Predsednik odbora je minister, pristojen za kmetijstvo, šest članov odbora pa imenuje vlada.

Nagrado Zlata čebela podeli odbor, izroči pa predsednik Republike Slovenije. Nagrada Zlata čebela bo najvišja državna nagrada za izjemne dosežke na svetovni ravni na področju zaščite čebel in drugih opraševalcev ter ozaveščanja o njihovem pomenu za trajnostno kmetijstvo, zagotavljanje prehranske varnosti, ohranjanje okolja in biotske raznovrstnosti.

Sklep o višini pavšalnega zneska izdelave in postavitve novega lesenega tipiziranega učnega čebelnjaka za programsko obdobje 2020-2022

Vlada je izdala sprejela Sklep o višini pavšalnega zneska izdelave in postavitve novega lesenega tipiziranega učnega čebelnjaka za programsko obdobje 2020 – 2022, ki se objavi v Uradnem listu.

Namen sprejetega sklepa je izvajanje ukrepa Vzpostavitev čebelnjakov za prenos znanja v čebelarstvu, določen pa je pavšalni znesek za posamezni učni čebelnjak. Pavšalni znesek pomeni najvišjo podporo za izplačilo stroškov postavitve učnega čebelnjaka posameznim upravičencem. Višina pavšalnega zneska izdelave in postavitve novega lesenega tipiziranega učnega čebelnjaka v programskem obdobju 2020 – 2022 znaša 10.024 evrov (brez DDV).

V okviru ukrepa Vzpostavitev čebelnjakov za prenos znanja v čebelarstvu bo pripravljen javni razpis za dodelitev nepovratnih sredstev za izdelavo in postavitev novega lesenega tipiziranega učnega čebelnjaka s pripadajočo novo opremo.

Skupna višina sredstev v triletnem programskem obdobju znaša 2.280.000 EUR, kar na letnem nivoju znaša 760.000 EUR. Sofinancirani 50-odstotni delež Evropska unija povrne v tekočem letu.

Soglasje za včlanitev Republike Slovenije v Shemo OECD za sadje in zelenjavo

Vlada soglaša z včlanitvijo Republike Slovenije v Shemo Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj za sadje in zelenjavo (v nadaljevanju Shema OECD). Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je naložila izvedbo postopkov za včlanitev Slovenije v omenjeno shemo ter zagotovitev sredstev za plačilo letne članarine.

Shema OECD omogoča celovit in mednarodno usklajen sistem nadzora kakovosti sadja in zelenjave v mednarodni trgovini. Glavni cilj Sheme OECD je olajšati mednarodno trgovino in sicer na način usklajevanja certificiranih tržnih standardov za sadje in zelenjavo ter hkrati zagotavljati večjo preglednost za potrošnike. Nadaljnji cilj Sheme OECD je tudi olajševanje vzajemnega priznavanja inšpekcijskih pregledov s strani sodelujočih držav v shemi. Shema OECD bo lahko predstavljala posebno konkurenčno prednost za trgovce in izvoznike v mednarodnem trgovanju, saj bi z uporabo vseh orodij OECD lahko trgovci in izvozniki bolje promovirali Slovenijo na mednarodnih trgih in bili s tem bolj uspešni.

Vse sheme OECD so prostovoljni programi, ki se ne financirajo iz redne članarine OECD. Članice Sheme OECD so naslednje države: Avstrija, Belgija, Brazilija, Bolgarija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Izrael, Italija, Kenija, Luksemburg, Maroko, Nizozemska, Nova Zelandija, Poljska, Romunija, Srbija, Slovaška, Južna Afrika, Španija, Švedska, Švica in Turčija. Postopek vključevanja novih držav v shemo poteka ves čas.

Shema OECD ne zajema samo držav članic OECD, ampak tudi druge zainteresirane tretje države. Države skupaj na različnih zasedanjih kreirajo različna priporočila za inšpekcijske postopke, vzorčenje, certificiranje, notranjo kakovost in oceno tveganja in za različna usposabljanja inšpektorjev. Kot članica Sheme OECD bo Slovenija lahko v prihodnje aktivno sodelovala v razpravah in s tem tudi sama vplivala na nadaljnji razvoj standardov za sadje in zelenjavo.