Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek z varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano

Minister dr. Jože Podgoršek se je včeraj sestal z Varuhom odnosov v verigi preskrbe s hrano Igorjem Hrovatičem, ki mu je predstavil letno poročilo. Minister je ob tem poudaril pomen aktivne vloge varuha za uspešno reševanje težav, predvsem s ciljem zaščititi najšibkejše člene in zagotavljati poštene odnose znotraj verige.
Minister dr. Podgoršek in Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Hrovatič stojita pred logotipom MKGP

Minister dr. Podgoršek in Varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano Igor Hrovatič | Avtor: MKGP

Varuh je ministru uvodoma predstavil aktivnosti in odprte zadeve predvsem na področju stanja in spremljanja ravnanja deležnikov v verigi preskrbe s hrano. V predstavitvi letnega poročila se je varuh v letu 2020 osredotočil predvsem na spremljanje proizvodnje in prireje mesa in mesnih izdelkov, na pridelave in predelavo sadja in zelenjave, na prirejo in predelavo mleka ter druga živila. Opazil je, da se še vedno pojavlja različno razumevanje deležnikov nedovoljenih ravnanj v zakonu za isto nedovoljeno dejanje. Na verigo preskrbe s hrano je lani dodatno vplivala tudi epidemija covida-19. Pokazala je, da je veriga zelo šibka, številni deležniki pa delujejo samostojno in brez povezovanja v panogi. Kot primer dobrega sodelovanja je izpostavil mlečni sektor. Najšibkejši členi verige so bili pridelovalci, se je pa pokazalo, da slovenski potrošnik trenutno domačim proizvodom lahko zaupa.

V drugem delu poročila se je varuh odnosov v verigi preskrbe s hrano dotaknil priporočil za letošnje leto. Izpostavil je, da je potrebno še naprej vsa nedovoljena dejanja prijaviti tako varuhu kot tudi Agenciji za varstvo konkurence, saj lahko le odkrivanje in prijavljanje zmanjša število nedovoljenih dejanj. Pri tem mora biti vzpostavljena prijaviteljeva anonimnost. Pridelovalci se morajo bolj povezovati med seboj. Izpostavil je, da bi morali ministrstvo, zbornice in druge državne službe k temu prispevati z ustvarjanjem primernega okolja za izvajanje trženja ter potrebnih izobraževanj in usposabljanj. Tako dobavitelj kot kupec se morata zavedati svoje moči, ki jo imata v verigi preskrbe s hrano. Pri pridelovalcih je potrebno več povezovanja na področju trženja in pridelave, pri vseh pa na področju povečane zmožnosti skladiščenja, korektne odkupne cene, poštene prakse in izobraževanja preko primerov dobrih praks. Povečati se mora tudi zaupanje med deležniki v verigi preskrbe s hrano vključno z varuhom  in dostopnost lokalnih proizvodov.