Skoči do osrednje vsebine

Slovenija predsedovanje strategiji jadransko-jonske makroregije predala Albaniji

  • Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj in evropsko kohezijsko politiko
V Izoli se pod slovenskim predsedovanjem zaključuje 6. letni forum strategije jadransko-jonske makroregije (EUSAIR), ki je zaradi epidemioloških razmer potekal v hibridni obliki. Na plenarnem zaključku dvodnevnega foruma sta državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs in vodja enote za makroregije pri Evropski komisiji Jean-Pierre Halkin predsedovanje strategiji EUSAIR simbolično predala Albaniji.

Letošnji 6. EUSAIR forum, ki je zaradi epidemioloških razmer potekal v hibridni obliki, pod sloganom »Na obalah skupnega morja« je sklepno poglavje slovenskega predsedovanja strategiji EUSAIR. Največji dogodek strategije, je bil namenjen predvsem predstavitvi ključnih vsebinskih dosežkov posameznih stebrov EUSAIR, sprejemu skupne tako imenovane Izolske deklaracije s ključnimi političnimi usmeritvami za nadaljnje delo in predaji predsedovanja naslednji državi, Albaniji.

Več kot 5000 udeležencev foruma in njegovih obstranskih dogodkov je sodelovalo v številnih razpravah o zelenem in pametnem okrevanju regije po epidemiji covida-19. Na spletnih dogodkih so se osredotočili na ključne prioritete jadransko-jonske regije: inovativna modra rast s trajnostnim upravljanjem skupnega morja ter obalnih in morskih virov, povezovanje regije z zelenimi in pametnimi transportnimi rešitvami, krepitev sodelovanja za obnovo in odpornost zelene energije, skrb za okolje in biotsko raznovrstnost, prehod iz krize v okrevanje z raznolikostjo turističnih proizvodov.

Državna sekretarka je na plenarnem zaključku povedala, da je slovensko predsedovanje strategiji EUSAIR potekalo v luči epidemije covida-19, kar je še izostrilo fokus zadanih aktivnosti. »V času slovenskega predsedovanja strategiji EUSAIR, ki smo ga prevzeli 1. junija 2020, smo kljub epidemiološkim razmeram izvedli več kot 40 dogodkov, ki se jih je udeležilo preko 7000 obiskovalcev. Na dogodkih je bil dosežen dogovor glede ključnih prioritet regije in njihove vključitve v nacionalne in regionalne dokumente,« je povedala.

Rdeča nit slovenskega predsedstva v zadnjem letu je bila zelena povezljivost. »Veseli me, da smo v času predsedovanja uspeli z različnimi aktivnostmi v razpravo o prihodnosti in zelenem okrevanju regije vključiti številne mlade iz vseh devetih sodelujočih držav,« je poudarila državna sekretarka.

Na zaključnem dogodku foruma se je državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs zahvalila vsem sodelavcem iz Službe vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, ki sodelujejo v strateškem projektu »EUSAIR Facility point«, in njihovim partnerjem v podporni točki v Izoli, kolegom na Ministrstvu za zunanje zadeve in Evropski komisiji za njihovo aktivno vlogo v času slovenskega predsedovanja strategiji EUSAIR.

V sklepnem dejanju foruma je državna sekretarka skupaj z vodjo enote za makroregije pri Evropski komisiji Jean-Pierrom Halkinom predsedovanje strategiji EUSAIR simbolično predala Albaniji in jim ob tem zaželela veliko uspeha v prizadevanjih za zeleno okrevanje regije in širše.