Skoči do osrednje vsebine

Odločitve s 74. seje vlade s področja kmetijstva, gozdarstva in prehrane

Vlada je na 74. seji obravnavala in sprejela eno točko s področja Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi posledic drugega vala epidemije covid-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. januarja 2021

Vlada je izdala Odlok o finančnem nadomestilu zaradi izpada dohodka pri reji drobnice zaradi posledic drugega vala epidemije covid-19 za obdobje od 1. oktobra 2020 do 31. januarja 2021 in ga objavi v Uradnem listu. Sredstva za izvajanje odloka se zagotovijo v proračunu RS.

Namen ukrepa je dodelitev finančnega nadomestila upravičencem - rejcem drobnice zaradi izpada dohodka zaradi drugega vala epidemije covid-19, ker imajo najmanj 30 odstotni izpad dohodka glede na povprečje zadnjih treh let (2017 – 2019). Izpad je posledica predvsem nezmožnosti prodaje zalog, zmanjšanja obsega pridelave, predelave oziroma prodaje zaradi epidemije. Prav tako ovčjega in kozjega mesa ne kupujejo gostinski obrati, ki so v času izrednih razmer zaradi epidemije zaprti.

Po podatkih Statističnega urada RS (SURS) je je bilo v obdobju od oktobra 2020 do januarja 2021 v klavnicah zaklanih 2.293 jagnjet. V istem obdobju preteklih treh let pa je bilo v povprečju zaklanih 3.680 jagnjet, kar pomeni 37,7 odstotni izpad zakola. Ocena izpada iz navedenega vira kaže, da so bili v obdobju izrednih razmer drugega vala epidemije rejci drobnice prikrajšani za dohodek v višini več kot 30 odstotkov.

Do finančnega nadomestila so upravičeni naslednji nosilci kmetijskih gospodarstev (KMG):

  • ki so oddali zbirno vlogo za leto 2021 in so na 1. februar 2021 redili najmanj 10 ovc oziroma koz,
  • ki so vpisani v Evidenco imetnikov rejnih živali v letu 2021,
  • je njihovo kmetijsko gospodarstvo na dan oddaje zahtevka vpisano v register kmetijskih gospodarstev ter na dan oddaje zahtevka ne smejo biti v stečaju, prisilni likvidaciji ali v osebnem stečaju in ne smejo imeti neporavnanih davčnih obveznosti in drugih denarnih nedavčnih obveznosti v skladu z zakonom, ki ureja finančno upravo, v višini, ki presega 50 eurov.

Po uradni evidenci je 1. 2. 2020 redilo več kot 10 ovc oz. koz 2.886 KMG v skupnem številu 77.908 živali oziroma 11.686,2 glav velike živine (GVŽ). Na podlagi lanskoletnih podatkov je pripravljena simulacija za letošnje leto, saj se razmere glede števila kmetijskih gospodarstev in števila živali po dosedanji oceni letos niso bistveno spremenile.

Finančno nadomestilo se dodeli v višini 67 evrov/GVŽ upravičene ovce oziroma koze, ki je bila v uradni evidenci na 1. februar 2021, kar znese 10,05 evrov/žival.

Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja bo pred izdajo informativnih odločb iz uradnih evidenc preverila podatke o izpolnjevanju pogojev ter višino že dodeljene državne pomoči v skladu z oddelkom 3.1. Začasnega okvira za posameznega upravičenca v evidenci državne pomoči, ki jo vodi ministrstvo, pristojno za kmetijstvo.

Za izvedbo ukrepa je predvidenih 820.000,00 evrov sredstev iz proračuna Republike Slovenije.