Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan gostil namestnika ministra za zunanje zadeve Republike Poljske

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je na obisku v Sloveniji gostil namestnika ministra in državnega podsekretarja v Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Poljske g. Pawła Jabłońskega. Sprejel ga je tudi minister dr. Anže Logar.
stojita pred zastavami in komolčkata

Državni sekretar dr. Raščan z namestnikom poljskega ministra za zunanje zadeve Pawłom Jabłońskim | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Državni sekretar dr. Raščan se je s poljskim gostom pogovarjal o nadaljnjem razvoju političnega in gospodarskega sodelovanja med Slovenijo in Poljsko. Posebno pozornost sta namenila modernizaciji in izgradnji prometne in energetske infrastrukture v Srednji Evropi, s čimer imata obe državi velike načrte. Ena izmed ključnih tovornih povezav med Slovenijo in Poljsko je Baltsko-jadranski železniški koridor, ki je del načrtovanega Vseevropskega prometnega omrežja (TEN-T). Koridor predstavlja veliko priložnost za razvoj Luke Koper in slovenskega logističnega sektorja.

Sogovornika sta poudarila pomen pobude Tri morja, v kateri obe državi aktivno sodelujeta in je namenjena razvoju regionalne infrastrukture. Strinjala sta se, da je prav moderna infrastruktura pogoj za hitrejšo gospodarsko rast srednjeevropskih držav in zmanjševanje razlik v razvoju v primerjavi z Zahodno Evropo.

Državni sekretar dr. Raščan je pozdravil nedavno vzpostavitev letalske linije med Ljubljano in Varšavo in dejal, da je ta linija pomembna ne le za gospodarsko sodelovanje in turizem med Slovenijo in Poljsko, pač pa tudi za širšo povezanost Slovenije s Srednjo in Vzhodno Evropo.

Sogovornika sta se pogovarjala tudi o krepitvi sodelovanja med državama na področju mednarodnega razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči.

Jabłońskega je sprejel tudi minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar. Govorila sta o krepitvi sodelovanja med državami Srednje Evrope. Minister dr. Logar je sogovorniku predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije. Namestnik ministra Jabłoński je dejal, da ima Poljska visoka pričakovanja od slovenskega predsedovanja in ministru zaželel veliko uspeha pri izvedbi tega zahtevnega projekta.