Skoči do osrednje vsebine

Delovni obisk ministra Vrtovca v Bruslju v okviru priprav na predsedovanje

Minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec se je v okviru priprav na predsedovanje Slovenije Svetu EU v drugi polovici letošnjega leta mudil na dvodnevnem delovnem obisku v Bruslju, kjer se je srečal z evropsko komisarko za energijo Kadri Simson, evropsko komisarko za promet Adino-Ioano Valean, predsednikoma odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko ter promet in turizem. Minister se je srečal tudi s slovenskimi evropskimi poslanci in ostalimi akterji pri oblikovanju politik na področju prometa in energije na ravni Evropske unije.
Minister sedi za mizo in spremlja avdio-video konferenco

Delovni obisk ministra Vrtovca v Bruslju | Avtor: MZI

Minister Vrtovec je v pogovoru s komisarko za energijo Kadri Simson in predsednikom Odbora Evropskega parlamenta za industrijo, raziskave in energetiko Cristianom-Silvium Bușoi spregovoril o prednostnih nalogah slovenskega predsedstva na področju energije. "Prednostne naloge slovenskega predsedstva na področju energije bodo osredotočene na trajnost, podnebno nevtralnost, energetski prehod in krožno gospodarstvo. Menim, da moramo zagotoviti odpornost tako energetskega kot prometnega sektorja in delujoč notranji trg," je dejal minister Vrtovec in dodal, da Slovenija v celoti podpira cilj podnebne nevtralnosti do leta 2050 in 55-odstotno zmanjšanje emisij na ravni EU do leta 2030. Hkrati ostaja poudarek na okrevanju po pandemični krizi. 

Na srečanju ministra Vrtovca s komisarko za promet Adino-Ioana Valean in predsednico Odbora Evropskega parlamenta za promet in turizem Karimo Delli so sogovorniki spregovorili o prednostnih nalogah slovenskega predsedstva na področju prometa. Minister je poudaril pomembnost trajnostnega in odpornega prometa. "Promet je eden glavnih sektorjev, ki zagotavlja uspeh politike razogljičenja. Po drugi strani pa je promet eden izmed sektorjev, ki ga je pandemična kriza najbolj prizadela, zato moramo zagotoviti okrevanje sektorja", je bil jasen minister. 

O prednostnih nalogah slovenskega predsedstva na področju prometa in energije ter načinu dela in sodelovanja z Generalnim sekretariatom med slovenskim predsedovanjem Svetu EU je minister Vrtovec ob robu obiska spregovoril tudi z generalnim direktorjem za okolje, izobraževanje, promet in energijo na Generalnem sekretariatu Petrom Javorčikom ter Albertom Mazzolo, direktorjem Skupnosti evropskih železniških in infrastrukturnih podjetij, ki je ena od aktivnih udeležencev v politikah Evropske unije na področju prometa, digitalizacije, konkurenčnosti in mednarodnih povezav. V pogovoru je minister med drugim poudaril, da mora biti železnica hrbtenica konkurenčnega in trajnostnega prometnega sistema v Evropski uniji. "Leto 2021 je razglašeno za evropsko leto železnic. Železnica je eden najbolj trajnostnih načinov mobilnosti tako za potniški kot tovorni promet, zato pozdravljamo vse dejavnosti za njeno promocijo," je še dejal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.