Skoči do osrednje vsebine

Minister Podgoršek na sestanku z evropsko komisarko za zdravje in varno hrano Stello Kyriakides

Minister dr. Jože Podgoršek je danes opravil avdiovizualni sestanek s komisarko EU za zdravje in varno hrano Stello Kyriakides. Tema pogovora so bile prednostne naloge Slovenije v času predsedovanja Svetu EU.

Minister dr. Podgoršek je komisarki uvodoma pojasnil, da se Slovenija na predsedovanje intenzivno pripravlja, ter poudaril, da se zavedamo pomena sodelovanja z Evropsko komisijo pri učinkoviti izvedbi zadanih nalog.

V nadaljevanju je minister komisarki predstavil prednostne naloge predsedovanja Slovenije na področjih zdravja in varne hrane.

Varna hrana

Slovenija bo najvišjo mero pozornosti usmerila v zagotavljanje varnosti potrošnikov na področju hrane ter sledljivosti, navajanja porekla in učinkovitega inšpekcijskega nadzora. Pri trgovinskih sporazumih, ki vplivajo na sektor kmetijstva, je pomembna zaščita visokih evropskih standardov, še posebej na področju veterinarstva, in sicer: fitosanitarnih in sanitarnih standardov ter zakonodaje, ki ureja področje gensko spremenjenih organizmov (GSO) in raven zaščite dobrobiti živali.

Nadalje bo Slovenija, glede na spremenjena pričakovanja potrošnikov pri označevanju porekla hrane, nadaljevala s prizadevanji za napredek pri spremembah načina označevanja mešanic medu.

Vezano na nedavno objavljeno študijo Evropske komisije o novih genomskih tehnikah, Slovenija vidi potrebo po enotni ureditvi regulacije proizvodov, ki so pridobljeni z novimi genomskimi tehnikami, na ravni EU. Sicer pa gre za občutljivo temo.

Dobrobit živali

Slovenija bo v času predsedovanja Svetu EU usmerjala razpravo glede na poročilo o evaluaciji zakonodaje na tem področju in glede na aktualna vprašanja. Konec leta namreč pričakujemo poročilo preiskovalnega odbora Evropskega parlamenta o zaščiti živali med prevozom (ANIT).

Kot predsedujoča država smo pripravljeni dejavno sodelovati tudi pri dveh dogodkih s področja dobrobiti živali: pri oceni zakonodaje o zaščiti živali in sestanku déležnikov, načrtovanem decembra letos.

Zdravje živali

Na tem področju je bil aprila letos dosežen pomemben mejnik – v veljavi so namreč posodobljena pravila, ki so rezultat večletnega dela Komisije in držav članic. Ravno v času slovenskega predsedovanja se izteče tudi šestmesečno obdobje, s katerim se skuša zagotoviti čim bolj mehak prehod pri uporabi navedenih pravil.

Pričakovati je tudi krepitev čezmejnega sodelovanja v boju proti širjenju nekaterih bolezni (npr. afriške prašičje kuge).

Digitalizacija v veterinarski službi

Slovenija je v pripravah na predsedovanje opredelila vodilno temo za razpravo na zasedanjih delovne skupine vodij veterinarskih služb (CVO), to je digitalizacija v veterinarski službi, v okviru katere se preučujejo možnosti uporabe različnih podatkov, ki jih evropske veterinarske službe dnevno zbirajo zaradi zagotavljanja transparentnosti na področjih varne hrane, zdravja in dobrobiti živali.

Tema digitalizacije sovpada tudi z načeli Evropskega zelenega dogovora in še zlasti Strategije »od vil do vilic«, ki digitalizacijo vključujeta na vseh področjih delovanja Evropske unije.

Zdravje rastlin

Slovenija bo nadaljevala razprave o temah, povezanih s pripravljenostjo za izvajanje ukrepov ob pojavu in preprečevanju vnosa nevarnih bolezni in škodljivcev rastlin, ter aktualnih vprašanjih s področja zdravja rastlin. Prednostna naloga Slovenije bo tudi usklajevanje in zastopanje stališč EU v okviru razprav o razvoju globalnih in regionalnih standardov na tem področju.

Fitofarmacevtska sredstva (FFS)

Na tem področju v času slovenskega predsedovanja ne pričakujemo obravnave prednostnih zakonodajnih ali nezakonodajnih dosjejev, Slovenija pa bo v času predsedovanja predvidoma sodelovala na 3. konferenci o Direktivi o trajnostni rabi pesticidov (SUD), ki jo bo organizirala Komisija.

Drugo

Slovenija z zanimanjem pričakuje letno konferenco o Strategiji »od vil do vilic«, ki bo v sredini oktobra (14. –15. 10. 2021)

Komisarka Kyriakides in minister Podgoršek sta se dotaknila tudi vprašanja spremembe Uredbe o uradnem nadzoru. Slovenija je pripravljena na morebitni prevzem dosjeja o spremembi te uredbe. Zaključek postopka spremembe naj bi bil izveden kar najhitreje, časovnica sprejema pa je odvisna tudi od napredka pri delu Evropskega parlamenta.

Minister dr. Podgoršek je v pogovoru s komisarko Kyriakides izrazil zadovoljstvo glede sodelovanja na področju varne hrane, evropsko komisarko pa je povabil tudi na obisk v Slovenijo.