Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Podgoršek na otvoritvi ocenjevanja vin 49. tedna cvička

Minister dr. Jože Podgoršek se je udeležil otvoritve ocenjevanja vin v okviru letošnjega 49. Tedna cvička. Na dogodku so organizatorji – Zveza društev vinogradnikov Dolenjske, Občina Trebnje ter Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije-Zavod Novo mesto – podrobneje predstavili tudi program Tedna cvička.

Ob 49. tednu cvička, ki bo potekal v juniju, je minister dr. Jože Podgoršek izpostavil, da cviček potrebuje intenzivno promocijsko aktivnost zato, da se bo ponovno pojavil kot iskano vino tudi na policah v restavracijah ob našem vsakodnevnem druženju. Meni, da je cviček primer dobre prakse kako povezovati stroko in vinogradnike, kar je v preteklosti zelo dobro uspelo. »Prav zato je cviček ostal zelo prepoznaven v slovenskem prostoru. To je dober korak v smeri kvalitete tega vina. Za boljšo promocijo cvička bi se ga moralo uvrstiti na nabor kvalitetnih slovenskih vin in to mu bo dalo dodatno prepoznavnost«.

Minister se je dotaknil tudi težav s pozebo in korona krizo, ki sta področje prizadeli v preteklem letu. Ministrstvo je z različnimi ukrepi pomagalo vinogradnikom  in vinarjem že lani, nadaljevali pa bodo letos. »V kratkem bo izplačano tudi prvo nadomestilo na podlagi Odloka za pomoč vinogradnikom. Med drugim pa je pripravljena tudi pravna podlaga za zeleno trgatev in krizno destilacijo. Pri krizni destilaciji bodo dali priložnost tudi manjšim kletem. Zato bodo prag vstopnega kriterija znižali iz 30 tisoč litrov na 15 tisoč litrov, da se lahko tudi manjši vinarji poslužujejo tega ukrepa«. Dodal je, da so uspeli s kombinacijo ukrepov vsaj do ene mere nadomestiti izgubo, ki smo jo utrpeli zaradi korone. Pri pozebi je minister izpostavil, da so ocene glede pozebe glede na njeno resnost zelo različne. Dodal je, da se lahko pri razvoju kmetijska in vinogradništva na dolenjskem veliko naredi pri povezovanju, sodelovanju in skupnih ukrepih za razvoj vinskega turizma na tem območju. Država bo pomagala s finančnimi ukrepi prek leader sredstev, z ukrepi za območje z omejenimi dejavniki, pospeševali pa bodo tudi povezovanje in sodelovanje vinogradnikov.