Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar je odprl 6. forum Strategije EU za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR)

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister dr. Anže Logar je danes slavnostno odprl 6. forum Strategije Evropske unije za jadransko-jonsko regijo (EUSAIR), ki predstavlja sklepno dejanje enoletnega slovenskega predsedovanja Strategiji EU za Jadransko-jonsko regijo in Jadransko-jonski pobudi. Minister dr. Logar je v nagovoru poudaril, da je kljub izzivom zaradi pandemije covida-19 Sloveniji uspelo uresničiti vse zastavljene cilje in uvesti nekaj novosti. "Samo povezani in odgovorni do okolja lahko prispevamo k zelenemu in pametnemu razvoju in okrevanju Unije," je v nagovoru poudaril minister dr. Logar.

"Rdeča nit slovenskega predsedovanja v zadnjem letu je bila zelena povezljivost. Skupno prizadevanje za zeleno in pametno okrevanje po pandemiji velja tudi za države Zahodnega Balkana, ki enakovredno sodelujejo v Strategiji, kar je pomemben prispevek k politiki širitve Evropske unije", je še poudaril minister dr. Logar.

Minister dr. Logar je v okviru foruma gostil zasedanje zunanjih ministrov držav članic jadransko-jonske regije, na katerem so sprejeli Izola deklaracijo. Zunanji ministri so se strinjali, da je skupen evropski odziv in sodelovanje med državami jadransko-jonske regije nujno za družbeno in gospodarsko okrevanje po pandemiji. V Izola deklaraciji je poseben poudarek na zavezanosti držav članic Jadransko-jonske pobude (JJP) oziroma EUSAIR evropski perspektivi držav Zahodnega Balkana ter njihovi stabilnosti, gospodarskemu razvoju in krepitvi demokratičnih institucij. Posebna pozornost je posvečena pomenu dobrososedskih odnosov in političnega dialoga med članicami kot načina reševanja odprtih vprašanj. V fokusu je tudi položaj mlajše generacije, ki je v času pandemije covida-19 med najbolj prizadetimi.

Slovensko predsedovanje bo prvič podelilo častni naziv ambasador makroregionalnih strategij "vetrnica odličnosti" šestim posameznikom sodelujočih držav, predstavnikom civilne družbe, ki največ prispevajo k širitvi makroregionalnega sodelovanja. Podeljene bodo tudi nagrade najboljšim mladim, ki so se udeležili vseregijskega tekmovanja v podjetniških idejah.

Minister dr. Logar je skupaj z evropsko komisarko za kohezijo in reforme dr. Eliso Ferreiro, državno sekretarko v Službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko mag. Moniko Kirbiš, in naslednjo predsedujočo, albansko zunanjo ministrico Olto Xhaçka, sodeloval tudi na novinarski konferenci za novinarje iz držav regije.

Forum poteka letos med 11. in 12. majem 2021 v hibridni obliki pod sloganom "Na obalah skupnega morja" (Along the coasts of the shared sea). Namenjen je predvsem predstavitvi ključnih vsebinskih dosežkov posameznih stebrov EUSAIR, sprejemu skupne deklaracije s ključnimi političnimi usmeritvami za nadaljnje delo in predaji predsedovanja naslednji državi, tj. Albaniji.