Skoči do osrednje vsebine

Minister Vizjak na posvetu o strateških načrtih prihodnje skupne kmetijske politike

  • Ministrstvo za okolje in prostor
Minister za okolje in prostor mag. Andrej Vizjak je nagovoril udeležence spletnega posveta o strateških načrtih prihodnje skupne kmetijske politike, ki ga je organizira Evropska mreža za razvoj podeželja (ENRD).

Na posvetu so sodelovali Rui Martinho, državni sekretar za kmetijstvo in razvoj podeželja Portugalske, Samuel Masse, predsednik programa evropskega sveta mladih (CEJA), Amaya Sanchez iz svetovnega sklada za naravo (WWF), Guillaume Cros iz Odbora regij, Herbert Dorfmann iz Evropskega parlamenta, Begona Garcia Bernal, regionalna ministrica za kmetijstvo iz Španije ter minister za okolje in prostor  mag. Andrej Vizjak, ki je poudaril pomembnost skupnega sodelovanja vseh deležnikov, saj sta kmetijstvo in okolje tesno povezani temi.

Minister mag. Andrej Vizjak je poudaril, da bo reforma skupne kmetijske politike (CAP), za katero pogajanja še potekajo, prinesla nekaj pomembnih sprememb pri izvajanju tovrstne politike ter pojasnil: »da je pomembno pripraviti ocene potreb in najti ustrezne odgovore na vse tri elemente trajnosti: gospodarsko, socialno in razvojno, ter da je največji izziv uskladiti vse strani in se odzvati na vsa pričakovanja. Več je treba  storiti za preusmeritev na bolj trajnostne kmetijske prakse, ne da bi pri tem pozabili na ključno vlogo kmetijstva, ki je tako proizvodnja zadostne in varne hrane za državljane, kot tudi ohranjanje  okolja.«

Zato je tudi strateška okoljska ocena pomemben del strateškega načrta prihodnje skupne kmetijske politike, ki bo, pripravljena v sodelovanju z vsemi deležniki zagotovo prispevala k doseganju skupnih ciljev.