Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Simoniti o vpetosti kulturne dediščine v turizem

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti je ob Dnevu Evrope, 9. maja 2021, sodeloval na spletnem seminarju IMPACTOUR ReDiscover Europe (Ponovno odkrijmo Evropo). Seminar o kulturnem turizmu v času po pandemiji covid-19 je potekal v okviru portugalskega predsedovanja Svetu EU. Z uvodnim nagovorom ga je otvorila portugalska ministrica za kulturo Graça Fonseca, zaključil pa slovenski minister dr. Simoniti.

Minister za kulturo dr. Vasko Simoniti sodeluje na spletnem seminarju IMPACTOUR Ponovno odkrivajmo Evropo

1 / 3

Slovenija se zaveda pomena vpetosti kulturne dediščine v turistično ponudbo, še posebej v času, ko je pandemija covid-19 močno zavrla razvoj kulturnega turizma. Zato je v načrt za okrevanje in odpornost za obdobje 2021–2026 med prednostne naloge uvrstila reformne in investicijske ukrepe na področju trajnostnega razvoja turizma, ki vključuje tudi kulturno dediščino. Načrt predvideva vlaganja tako v prenovo kulturne dediščine in javne kulturne infrastrukture kot v digitalizacijo na področju kulture, kulturne dediščine in arhivov. Za obnovo kulturne dediščine, v povezavi s turizmom, predvideva 47 milijonov evrov, za digitalizacijo kulture pa 9,9 milijona evra.

Ministrstva za kulturo je ob tem v letu 2021 zagotovilo doslej najvišji proračun za kulturo v zgodovini samostojne države Slovenije – 238 milijonov evrov. Skoraj 46 milijonov več kot lani. To finančno podporo pa pomembno dopolnjuje zakon o dodatnih sredstvih za nekatere nujne programe v kulturi, bolj znan kot zakon o kulturnem evru, ki zagotavlja dodatna sredstva za obnovo kulturne dediščine, ki je, kot smo že zapisali, pomemba tudi z vidika kulturnega turizma.

"Turistični ekosistem bo eden od pomembnih stebrov gospodarskega okrevanja v Evropi, novi in inovativni modeli vzdržnega in trajnostno zasnovanega turizma pa so vrednostno in ekonomsko povezani s sektorjem kulture in ustvarjalnimi industrijami. Pri prehodu na zeleno in digitalno gospodarstvo se moramo opreti na našo raznoliko kulturno izročilo, ustvarjalni preboj in kulturno dediščino," je poudaril minister za kulturo dr. Simoniti. Spomnil pa je tudi na ključni evropski program Ustvarjalna Evropa 2021–2027, ki se bo začel izvajati v drugi polovici leta 2021, in iniciativo Evropske komisije Novi evropski Bauhaus, ki nosi eno od pomembnih sporočil slovenskega predsedovanja Svetu EU: "Brez upoštevanja kulturnih posebnosti in brez sprememb v načinu življenja ne bo mogoče najti nobene trajne in trajnostne rešitve našega bivanja."

Portugalsko predsedovanje Svetu EU se počasi izteka, 1. julija 2021 ga bo prevzela Slovenija. Minister je predstavnikom Portugalske čestital za uspešno vodeno predsedovanje v času pandemije covid-19.

Seminarja so se udeležili predstavniki turističnih organizacij in Evropske komisije ter strokovnjaki s področja kulturne dediščine in informacijsko komunikacijske tehnologije.

Več o seminarju na strani impactour.eu