Skoči do osrednje vsebine

Letošnji dan Evrope v znamenju slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije

Danes obeležujemo dan Evrope. 9. maja 1950 je takratni francoski zunanji minister Robert Schuman v Parizu predlagal novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, ki bi zagotavljala trajni mir med narodi Evrope. Iz Evropske skupnosti za premog in jeklo, za katero je dal pobudo Robert Schuman, sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in Evropska unija.

Republika Slovenija je njena članica od 1. maja 2004, od 29. marca istega leta je tudi članica Severnoatlantskega zavezništva. 

Slovenija bo v drugi polovici letošnjega leta, od julija dalje, že drugič prevzela predsedovanje Svetu Evropske unije. Skupaj z Zvezno Republiko Nemčijo, ki je predsedovala v drugi polovici 2020, in Portugalsko, ki Svetu Evropske unije predseduje pred nami, Slovenija tvori tako imenovano trojko držav, ki skupaj pripravi 18-mesečni program predsedovanja. Trojka obrambnih ministrov je razpravljala tudi o strateškem kompasu, novem strateškem dokumentu, ki bo krojil varnostno in obrambno politiko Evropske unije v prihodnjih 5 do 10 letih. Dokument je začel nastajati v času predsedovanja Nemčije, pomembno vlogo pri nastajanju strateškega kompasa bo krojila tudi Slovenija, ki ima vodilno vlogo na področju partnerstev. K razpravam pa se je predvsem v zadnjem obdobju pridružila tudi Francija, ki predseduje v prvi polovici 2022, ko bo strateški kompas tudi zaključen. Osrednje teme slovenskega predsedovanja Svetu EU so med drugim tudi vidiki Zahodnega Balkana, sodelovanje med Evropsko unijo in Natom ter energetska učinkovitost obrambnega sistema.