Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami dne 8. maja 2021.

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 7. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.702.602 testiranj s PCR in HAG testi. 7. 5. 2021 je bilo opravljenih 43.020 testiranj, od tega 4.327 s PCR in 38.693 s HAG testi. Potrjenih je bilo 632 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 14,6 odstotkov pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 7. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 504 bolnike s COVID-19, od tega 129 na intenzivni negi, 66 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrla je ena oseba, okužena s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 8. 5. 2021 vključenih 400 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 6 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

V Uradnem listu RS št. 71/21 je bil objavljen Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo.

Ministrstva, ki so posredovala poročilo, niso poročala o posebnostih.

Regijski in občinski štabi Civilne zaščite (CZ) so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni. Naloge so opravljali v obliki dežurstva ali pripravljenosti.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi. Pomagali so pri izvedbi brezplačnega množičnega testiranja s hitrimi antigenskimi testi in cepljenju.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu in pomagale pri prevozu brisov.

Potekala sta brezplačno množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi in cepljenje.

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 0.38 je na Tkalski ulici v Celju oseba padla v stanovanju in se poškodovala. Posredovali so gasilci PGE Celje, ki so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in občanki do prihoda reševalcev Nujne medicinske pomoči (NMP) Celje nudili prvo pomoč, le ti pa so jo ob prihodu pregledali in oskrbeli na mestu dogodka.

Izpostava Koper

Ob 13.53 je posadka helikopterja SV v spremstvu Helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) ekipe iz Splošne bolnišnice (SB) Izola prepeljala osebo, ki jo je pičila kača, v ljubljanski Univerzitetni klinični center (UKC). Gasilci Javnega zavoda gasilske brigade (JZ GB) Koper so požarno varovali heliport v SB Izola.

Izpostava Nova Gorica

Ob 17.58 je ekipa HNMP s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala obolelo osebo iz Idrije v klinični center v Ljubljani.

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 14.27 je na avtocesti v predoru Ločica, občina Vransko, kjer potekajo vzdrževalna dela, prišlo do nezgode. Delovni stroj je pri premiku trčil v delavca in ga poškodoval. Posredovali so gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje in Centra za zaščito in reševanje (CZR) Domžale, ki so poškodovanemu delavcu nudili prvo pomoč do prihoda reševalcev NMP na kraj.

Ob 16.10 se je na regionalni cesti Celje–Laško v križišču v Košnici, občina Celje, pripetila prometna nesreča z naletom motorista v osebno vozilo. Reševalci NMP Celje so poškodovanega oskrbeli in prepeljali v SB Celje. Gasilci PGE Celje so zavarovali mesto nesreče, do prihoda reševalcev oskrbeli poškodovanega motorista, odklopili akumulator, nevtralizirali razlite motorne tekočine in odstranili vozilo iz cestišča.

Izpostava Koper

Ob 15.57 sta v Luciji, občina Piran, trčila avtobus in osebno vozilo. Gasilci JZ GB Koper so s tehničnim posegom odprli vrata vozila in oskrbeli poškodovano osebo do prihoda reševalcev NMP. Gasilci so tudi nudili pomoč reševalcem pri prenosu poškodovane osebe, odklopili akumulator in požarno varovali mesto nesreče. Delavci cestnega podjetja so očistilo cestišče, avto vleka pa je naložila poškodovano vozilo.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.47 sta na Linhartovi cesti v Ljubljani trčili dve osebni vozili. Gasilci GB Ljubljana so zavarovali kraj dogodka, posuli razlite motorne tekočine ter s tehničnim posegom zamašili cev na enem izmed osebnih vozil, skozi katero je iztekalo gorivo. V nesreči je bila poškodovana ena oseba, katero so pregledali reševalci NMP UKC Ljubljana ter jo prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 15.24 sta na cesti Čeplje - Zagradec, občina Kočevje, trčila osebno vozilo in motorist. Gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Kočevje, PGD Predgrad in PGD Stari trg ob Kolpi so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulator na vozilih ter nudili pomoč pri usmerjanju prometa ter tehnično pomoč policiji pri odstranjevanju posledic prometne nesreče. Reševalci NMP Kočevje so poškodovanemu motoristu nudili prvo pomoč, vendar neuspešno. Poškodovana oseba je preminula.

Ob 16.01 sta na Podpeški cesti, občina Brezovica, trčili osebni vozili. Gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana so zavarovali kraj nesreče. Reševalci NMP Ljubljana pa so pregledali eno lažje poškodovano osebo.

Izpostava Maribor

Ob 16.13 je v Dolnji Počehovi, občina Pesnica, vozilo zapeljalo s ceste in končalo na boku v jarku. Pred prihodom gasilcev JZ GB Maribor sta se voznik in sovoznica sama rešila iz vozila. Gasilci so zavarovali kraj nesreče in odklopili akumulator. Poškodovanih ni bilo.

Izpostava Novo mesto

Ob 17.32 je na cesti Dvor–Žužemberk pri naselju Mačkovec pri Dvoru, občina Žužemberk, padel motorist. Gasilci PGD Žužemberk so zavarovali kraj nesreče, odklopili akumulator na motorju, posuli razlite motorne tekočine in pomagali motoristu do prihoda reševalcev. Reševalci nujne medicinske pomoči Novo mesto so ga na kraju oskrbeli in ga odpeljali v Splošno bolnišnico Novo mesto.

Požari v objektih

Izpostava Ljubljana

Ob 10.45 je na Bizoviški cesti v Ljubljani gorelo v kuhinji. Požar so pogasili stanovalci sami, gasilci GB Ljubljana pa so s termovizijsko kamero pregledali prostor.

Izpostava Maribor

Ob 18.39 je v Cogetincih, občina Cerkvenjak, zagorelo ostrešje večjega stanovanjskega objekta velikosti okoli 22 x 10 metrov. Požar so pogasili gasilci PGD Cerkvenjak, Osek, Sveta Trojica, Spodnji Ivanjci in Gornja Radgona. Požar je uničil stanovanjski del v mansardi objekta, ostrešje in kritino. Materialna škoda še ni ocenjena. Na gasilski straži je ostalo nekaj gasilcev PGD Cerkvenjak.

Ob 20.45 je na Falski cesti v Rušah v garaži zagorela traktorska kosilnica. Ogenj sta pred prihodom gasilcev pogasila lastnika. Gasilci PGD Smolnik, Ruše in Bistrica ob Dravi so le še pregledali kraj požara. Materialna škoda še ni ocenjena.

Izpostava Nova Gorica

Ob 14.33 so v Čepovanu, občina Nova Gorica, gasilci PGD Čepovan in Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost - Gasilska enota (JZ GRD GE) Nova Gorica pogasili dimniški požar.

Požari na prometnih sredstvih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.25 sta na Trati v Kočevju v romskem taboru goreli dve vozili in večji kup smeti. Ogenj je zajel tudi drevo in malo trave. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Ob 23.46 je na Trati v Kočevju zagorelo osebno vozilo. Požar so pogasili gasilci PGD Kočevje.

Izpostava Murska Sobota

Ob 17.19 je v naselju Negova, občina Gornja Radgona, prišlo do požara na traktorju, ogenj se je pri tem delno razširil na bližnji objekt v velikosti 15 x 4 m, v katerem se je nahajala kmetijska mehanizacija. Požar, ki je traktor v celoti uničil ter delno zgradbo s kmetijsko mehanizacijo so pogasili gasilci PGD Negova, Gornja Radgona, Spodnji Ivanjci in Zbigovci.

Požari v komunalnih in drugih zabojnikih

Izpostava Ljubljana

Ob 22.31 je v Lambergerjevi ulici v Ljubljani zagorel zabojnik za biološke odpadke. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci GB Ljubljana.

Ob 23.35 je v Šolski ulici v Mengšu zagorel večji zabojnik za papir. Požar so pogasili gasilci PGD Mengeš. Zabojnik je uničen.

Izpostava Nova Gorica

Ob 23.50 je v naselju Renče, občina Renče-Vogrsko, zagorela vsebina zabojnika za smeti na ekološkem otoku. Požar, ki je zabojnik uničil, so pogasili gasilci PGD Renče-Vogrsko. Preventivno so še namočili okolico in preverili ostale zabojnike na ekološkem otoku.

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 18.15 sta v ulici Pri malnih v Kobaridu, občina Kobarid, pripadnika Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi Severnoprimorske regije odstranila minometno mino kalibra 81 milimetrov, italijanske izdelave in dve topovski granati kalibra 20 milimetrov, nemške izdelave iz obdobja druge svetovne vojne. Nevarne najdbe, najdene med zemeljskimi deli, sta ustrezno zavarovala in do uničenja prepeljala v začasno skladišče.

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Koper

Ob 11.11 so na Jadranski cesti v Ankaranu gasilci JZ GB Koper odstranili drevo, ki se je zlomilo in obstalo na večstanovanjski stavbi.

Izpostava Ljubljana

Ob 10.30 je ob Ljubljanski cesti na Igu v pritličnem delu stanovanjske hiše počila vodovodna cev. Gasilci PGD Ig so zaprli ventil ter izčrpali pol kubičnega metra vode.

Ob 10.37 je v Rašiški ulici v Ljubljani v kopalnici stanovanja oseba padla in se poškodovala. Gasilci GB Ljubljana so s tehničnim posegom vstopili v stanovanje in tako omogočili vstop reševalcem NMP UKC Ljubljana do poškodovane osebe. Osebo so oskrbeli ter prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju je bila prisotna tudi policija.

Ob 13.02 na v Neubergerjevi ulici v Ljubljani gasilci GB Ljubljana v četrtem nadstropju ob prisotnosti policije odprli vrata stanovanja, zaprli ventil vode za pralni stroj, iz katerega je iztekala voda, ter izteklo vodo usmerili v sifon v kopalnici.

Izpostava Maribor

Ob 22.22 je v naselju Vosek, občina Pesnica, drevo padlo na cestišče. Gasilci PGD Pernica so drevo razžagali in odstranili s cestišča.

Izpostava Nova Gorica

Ob 8.47 so v Beblerjevi ulici v Idriji gasilci PGD Idrija s tehničnim posegom rešili osebo ujeto v dvigalu.

Ob 9.33 so v bližini Podbrda, občina Tolmin, gasilci PGD Podbrdo s cestišča odstranili skalo.

Ob 13.30 so na Tumovem drevoredu v Tolminu gasilci PGD Tolmin posredovali, kjer so odmašili zamašene odtočne jaške in iz kleti objekta izsesali vodo.

Izpostava Novo mesto

Ob 9.38 je na Cankarjevi ulici v Trebnjem podtalnica zalila pritlični prostor stanovanjske hiše. Gasilci PGD Trebnje so iz prostora izčrpali kubični meter vode.

Izpostava Postojna

Ob 10.18 so v ulici Ivana Turšiča v Sežani v prizidku doma upokojencev gasilci Zavoda za gasilno in reševalno službo (ZGRS) Sežana nudili pomoč invalidni osebi, ki je pred tem v kopalnici padla iz invalidskega vozička, jo dvignili in namestili v voziček. Oseba se pri padcu ni telesno poškodovala.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/