Skoči do osrednje vsebine

Pogovor z uredništvom tednika Novi Matajur

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu dr. Helena Jaklitsch se je danes odzvala vabilu in se udeležila pogovora z uredništvom Novega Matajurja, tednika Slovencev Videmske pokrajine, ki pokriva dogajanje na celotnem območju slovenske manjšine v Italiji in tudi na slovenski strani obmejnega pasu. Spregovorili so o aktualnih temah, ki zaznamujejo vsakodnevno življenje naših rojakov na tem območju in tudi širše, prav tako pa tudi o načrtih in korakih za prihodnost.
Med pogovorom, ministrica sedi za mizo, pred njo računalnik, za njo slovensk zastava in zastava EU.

Ministrica dr. Helena Jaklitsch. | Avtor: USZS

1 / 2

Beseda je tekla o realnosti in izzivih s katerimi se soočajo naši rojaki, dotaknili so se priprave nove strategije odnosov RS do slovenskih manjšin v sosednjih državah in možnostih ter priložnostih za dober premislek in njeno soustvarjanje tudi s strani tistih, katerim je v prvi vrsti namenjena. Kot izredno pomembno so poudarili pomen ustreznega šolstva in gospodarske krepitve tega območja. Ta dva vidika namreč ključno prispevata k ohranjanju slovenstva na tem prostoru. Prav tako pa tudi povezovanje in prepletanje z zgornjim Posočjem in drugimi slovenskimi kraji. 

Novi Matajur, ki letos praznuje 70 let, že od ustanovitve dalje opravlja tri funkcije, ki so še vedno aktualne: informativno, kulturno in povezovalno. Daje vidljivost manjšinski skupnosti sami in o njej poroča v širšem slovenskem in furlanskem prostoru. Izrednega pomena je kulturna vloga časopisa, kjer bralci spoznavajo lastno zgodovino in kulturno tradicijo. Na njegovih straneh so se generacije beneških ljudi učile pisane slovenske besede in se približevale knjižnemu jeziku. Časopis je dvojezičen, ob knjižni slovenščini pa posveča posebno pozornost tudi slovenskim dialektom.,