Skoči do osrednje vsebine

Minister za zdravje na delovni obisk v Bruselj

V sklopu priprav na predsedovanje Slovenije Svetu Evropske unije bo minister za zdravje Janez Poklukar z delegacijo med 11. in 12. majem opravil delovni obisk v Bruslju, v okviru katerega se bo srečal s predstavniki evropskih institucij. Obisk bo informativne narave in bo osredotočen na izmenjavo mnenj, predvsem o pripravah na predsedovanje Slovenije Svetu EU in predstavitvi prednostnih nalog za področje zdravja.

Predvidoma se bo minister Janez Poklukar srečal z evropsko komisarko za zdravje in varnost hrane Stello Kyriakides ter evropsko komisarko za kohezijo in reforme Eliso Ferreiro. Minister se bo sestal tudi z evropskim komisarjem za krizno upravljanje, Janezom Lenarčičem, predstavniki Generalnega sekretariata Sveta, predsednikom Odbora Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), slovenskimi poslanci v Evropskem parlamentu ter predstavniki Stalnega predstavništva Republike Slovenije pri EU v Bruslju. Nekatera navedena srečanja so načrtovana v fizični obliki, v primeru zaostrenih epidemioloških razmer, se bodo srečanja odvila virtualno.

Minister bo izpostavil prioritetne teme Slovenije s področja zdravstva, kot je krepitev zdravstvene odpornosti in odzivnosti EU, saj je v teku priprava zakonodaje za močnejšo zdravstveno unijo. Na ravni EU bo pomembno še naprej upravljati COVID-19 pandemijo, izboljšati sodelovanje in odzivnost držav članic na čezmejne grožnje, prav tako pa nasloviti izvajanje evropske strategije na področju zdravil ter izvajanje načrta za premagovanje raka.