Skoči do osrednje vsebine

Minister za obrambo mag. Matej Tonin generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu predstavil načrt investicij v Slovensko vojsko

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes, po včerajšnjem zasedanju Sveta za zunanje zadeve v sestavi ministrov za obrambo EU, v Bruslju srečal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom.

Minister Tonin je generalnemu sekretarju Nata Jensu Stoltenbergu predstavil obrambne reforme, načrte dviga obrambnih izdatkov in investicije v Slovensko vojsko, s poudarkom na izpolnjevanju zavez do Nata. Pri tem je minister poudaril, da bo z novim Zakonom o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do leta 2026 zagotovljenih 780 milijonov evrov za investicije v modernizacijo Slovenske vojske.

Predstavil mu je naše načrte glede rasti obrambnih izdatkov, za katere se načrtuje, da bodo leta 2024 dosegli 1,5 odstotka bruto družbenega proizvoda. Investicijam je bilo v letu 2020 namenjenih 5 odstotkov obrambnih izdatkov, v letu 2021 se načrtuje znatni dvig obrambnih izdatkov, s stalno rastjo do leta 2024.

Minister je izpostavil tudi prednostne investicije v naše zmogljivosti, ki so skladne tudi z Natovimi prioritetami. To so predvsem oprema za srednjo bataljonsko bojno skupino, vključno z oklepnimi vozili, dva srednja transportna helikopterja za izvajanje nalog specialnih sil ter komunikacijski sistemi, skupaj s potrebno infrastrukturo. Izpostavil je tudi prizadevanja za izboljšanje pripravljenosti Slovenske vojske in celovite napore pri pridobivanju kadra.

Generalni sekretar Jens Stoltenberg je pozdravil dosežke obrambnega ministrstva in vlade v zadnjem letu dni. Poudaril je pomen nadaljevanja pozitivnih trendov na področju izpolnjevanja zavez in pravične delitve bremen tudi v prihodnje. Ena takšnih priložnosti je tudi vprašanje skupnega financiranja, pri čemer je minister zagotovil slovensko podporo. Nato ceni slovenski prispevek na področju operacij in misij ter si želi, da bi Slovenija tega ohranila tudi v prihodnje. Izmenjala sta tudi poglede na sodelovanje Nato-EU, ki bo poleg Zahodnega Balkana in energetske učinkovitosti obrambnega resorja ena od prednostnih nalog prihajajočega slovenskega predsedovanja Svetu EU, ki je bilo prav tako ena izmed tem pogovora med ministrom in generalnim sekretarjem Nata.

Minister Tonin in Generalni sekretar Stoltenberg pred znakom Nata in slovensko zastavo

Minister za obrambo mag. Matej Tonin se je danes v Bruslju srečal z generalnim sekretarjem Nata Jensom Stoltenbergom. | Avtor: www.nato.int

1 / 3