Skoči do osrednje vsebine

Minister Poklukar se cepi z odmerkom AstraZenece

Minister za zdravje je danes prejel prvi odmerek cepiva AstraZeneca in pozval vse državljane k čimprejšnjemu cepljenju. V enem dnevu se je na portal zVEM na cepljenje prijavilo preko 22.000 prebivalcev Slovenije.

Poklukar: »Veseli me, da sem danes lahko opravil cepljenje na NIJZ, osebju inštituta se zahvaljujem. Za javno cepljenje sem se odločil, ker s svojim sodelovanjem skušam dokazati, da so cepiva varna in učinkovita, kot minister pa vanje verjamem. Sporočam, da sem se cepil z odmerkom AstraZenece, ki je bil trenutno na voljo. Počutim se dobro in se veselim vsega nadaljnjega.«

Minister nadaljuje, da močno verjame, da je cepivo najboljše orožje proti pandemiji zato je znova pozval državljane k cepljenju. Kako bomo vstopili v poletje bo po besedah ministra v veliki meri odvisno od nas samih in naše precepljenosti.

Izjavo je podal tudi Mario Fafangel: »Lepo pozdravljeni. Ob koncu preteklega leta sem dobil priložnost spregovoriti, v resnici, pred vami, ko je bil takšen prelomen trenutek, ko je COVID postal, v resnici, ne samo nalezljiva bolezen pač pa tudi nalezljiva bolezen, ki jo preprečujemo s cepljenji. Hkrati je bila sprememba, evforija, globalna sprememba. Za posameznika, za družino, za vsakega izmed nas pa hkrati, ta dogodek ni bil velika sprememba, ker cepivo za nas še ni bilo dostopno. Danes pa smo priča, zopet enemu prelomnemu dogodku.«

Dodaja, da lahko pričakujemo, da bo z dobavami, napovedanimi v naslednjih tednih lahko vsak, ki se bo izrazil željo po cepljenju, tudi cepljen, kar priča o prelomnem dogodku v upravljanju pandemije. Kljub visokim pričakovanjem, pa Fafangel sporoča, da moramo ohraniti realistična pričakovanja. Kljub temu, da bomo dosegli precepljenost, COVID še ne bo tako hitro izginil, le ta bo še vedno med nami, primeri se bodo še vedno pojavljali. Bistvena razlika pa bo ta, da bo tveganje bistveno bolje obvladljivo, kot družba bomo sprejeli nivo tveganja. Številke primerov se bodo še vedno pojavljale, vendar ne bo tako eksponentnih rasti in vrhuncev, kar bo omogočalo splošno obvladovanje. Dosegli bomo tudi to, da bomo tako zaščitili tiste s tveganjem za hujši potek bolezni.

Današnji dogodek je poziv, prošnja našega ministra za zdravje, sodelujočih na današnjem dogodku ter epidemiološke službe k prijavi na cepljenje.