Skoči do osrednje vsebine

Dnevni informativni bilten Centra za obveščanje Republike Slovenije

Pomembnejši dogodki s področja sistema varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami 6. maja 2021

Epidemije in okužbe ljudi, živali in rastlin

1. Povzetek poročila

V Sloveniji je bilo po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) do vključno 5. 5. 2021 opravljenih skupaj 3.622.285 testiranj s PCR in HAG testi. 5. 5. 2021 je bilo opravljenih 32.034 testiranj, od tega 4.228 s PCR in 27.806 s HAG testi. Potrjenih je bilo 774 novih okužb s COVID-19, kar skupno znaša 18,3 odstotka pozitivnih testov (delež se nanaša samo na PCR teste).

Po podatkih spletišča državne uprave (GOV.SI) so 5. 5. 2021 v bolnišnicah zdravili 551 bolnikov s COVID-19, od tega 139 na intenzivni negi, 51 oseb je bilo odpuščenih iz bolnišnične oskrbe. Umrle so tri osebe, okužene s COVID-19.

Na državni, regijski in občinski ravni je bilo 6. 5. 2021 vključenih 1.107 pripadnikov civilne zaščite (CZ) in drugih sil za zaščito, reševanje in pomoč, predstavnikov javnih služb ter 61 prostovoljcev humanitarnih organizacij.

2. Poročilo o izvedenih aktivnostih

Poveljnik Civilne zaščite Republike Slovenije (CZ RS) je spremljal situacijo in koordiniral aktivnosti zaščite, reševanja in pomoči na različnih ravneh. Sodeloval je na videokonferenci Štaba CZ za Notranjsko, ki so se je udeležili poveljniki občinskih štabov CZ v regiji. Izdal je Odredbo o aktiviranju pripadnikov CZ in prostovoljcev za pomoč zdravstvu pri izvajanju cepljenja proti COVID-19.

Ministrstva, ki so poslala poročila, o posebnostih niso poročala.

Regijski in občinski štabi CZ so spremljali razmere v regiji in občinah ter po potrebi komunicirali z različnimi deležniki na lokalni in regijski ravni.

Pripadniki CZ, redarske službe, policija, občinski inšpektorji in prostovoljci so opravljali terenske obhode, preverjali upoštevanje veljavnih ukrepov na javnih površinah in po potrebi ozaveščali ljudi.

Občine so po potrebi zagotavljale oskrbo ranljivih skupin, nudile informacije po telefonu, pomagale pri prevozu brisov, nekatere pa so izvajale priprave na testiranje v vzgoji in izobraževanju ter v privatnem sektorju.

 

Prekinitev prometa zaradi naravnih pojavov

Izpostava Nova Gorica

Med 5.45 in 9.44 je na hitri cesti med razcepom Nanos in priključkom Ajdovščina, občina Vipava, zaradi burje, ki je v sunkih dosegala hitrost do 100 kilometrov na uro, veljala zapora prometa 1. stopnje. Zapora je veljala za počitniške prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton.

 

Plazovi

Izpostava Ljubljana

Ob 9.05 se je na cesti Trnovec–Brezovica pri Medvodah vsul zemeljski plaz v izmeri okoli 30 kubičnih metrov, podrli pa sta se tudi dve drevesi. Sanacijo je odpravila občina in Civilne zaščite (CZ) Medvode ter cestni upravljalec.

Ob 15.35 se je v naselju Podgorje v občini Kamnik sprožil manjši zemeljski plaz. Plaz ne ogroža cestišča in tudi ne stanovanjske hiše. O dogodku je bil obveščen občinski štab CZ Kamnik.

 

Nesreče pri športnih, rekreativnih in drugih aktivnostih

Izpostava Celje

Ob 15.11 se je na Poti na Kopitnik v Rimskih Toplicah, občina Laško, občanka poškodovala pri padcu. Zdrsnila je okoli 5 metrov pod brežino. Posredovali so gasilci Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Rimske Toplice, ki so ji nudili prvo pomoč, nato pa jo skupaj z reševalci Nujne medicinske pomoči (NMP) Laško in s pomočjo vrvne tehnike izvlekli na cesto, od koder je bila z reševalnim vozilom prepeljana v SB Celje.

 

Reševanja obolelih oseb

Izpostava Celje

Ob 14.32 se je v Zibiški vasi, občina Šmarje pri Jelšah, nenadno zgrudil občan. Posredovali so reševalci NMP Šmarje pri Jelšah, ki so občana oskrbeli, nato pa je na pomoč poletel helikopter SV v spremstvu dežurne ekipe helikopterske nujne medicinske pomoči (HNMP) Maribor. Helikopter je občana prepeljal v Univerzitetni klinični center (UKC) Maribor. Gasilci PGD Zibika so zavarovali kraj pristanka helikopterja.

 

Nesreče v cestnem prometu

Izpostava Celje

Ob 7.05 je na avtocesti v smeri Vransko–Šempeter, občina Kapla, osebno vozilo trčilo v zaščitno ograjo. Gasilci Poklicne gasilske enote (PGE) Celje so zavarovali kraj dogodka, odklopili akumulatorje in z vpojnim sredstvom posuli razlite motorne tekočine. Poškodovanih v nesreči ni bilo.

Izpostava Maribor

Ob 19.56 je v Bohovi, občina Hoče – Slivnica, osebno vozilo zapeljali iz cestišča. Poškodovano osebo, ki se je sama rešila iz vozila so oskrbeli reševalci, gasilci Javnega zavoda Gasilske brigade (JZ GB) Maribor pa so protinaletno zavarovali kraj nesreče in izklopili akumulator.

 

Požari v objektih

Izpostava Maribor

Ob 9.34 je v Kolodvorski ulici v Slovenski Bistrici gorelo skladišče s sekanci. Gasilci PGD Zgornja Bistrica in Slovenska Bistrica so požar pogasili. Zgorelo je okoli 80 m2 skladišča. Gasilci so odstranili okoli 50 m2 pločevinaste strehe in jo prekrili z zaščitno folijo.

Izpostava Postojna

Ob 18.06 so v naselju Gorenje v občini Postojna zagorele saje v dimniku stanovanjske hiše. Gasilci PGD Studeno so požar pogasili, očistili tuljavo in pregledali okolico dimnika.

Izpostava Slovenj Gradec

Ob 13.04 so v naselju Razborca, občina Mislinja, gorele saje v dimniku stanovanjskega objekta. Posredovali so gasilci PGD Dovže, ki so zavarovali okolico in pogasili saje v dimniku.

 

Najdbe neeksplodiranih ubojnih sredstev

Izpostava Nova Gorica

Ob 9.53 so na hribu nad vasjo Zagorje pri Grgarju, občina Nova Gorica, pripadniki Državne enote za varstvo pred Neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi (NUS) Severnoprimorske in Ljubljanske regije pri pregledu terena našli 40 kosov ubojnih sredstev, v skupni teži 19,50 kilograma, kateri niso bili primerni za prevoz in skladiščenje ter so zato bili uničeni na samem kraju najdbe. Nevarne najdbe avstrijske in italijanske izdelave izvirajo iz obdobja 1. svetovne vojne.

 

Tehnična in druga pomoč

Izpostava Celje

Ob 14.47 so v Dobriši vasi v občini Žalec gasilci PGD Dobriša vas - Petrovče in Žalec s tehničnim posegom odprli vrata stanovanja, v katerem se je nahajala obolela oseba. Omogočili so vstop reševalcem NMP. Gasilci so nudili pomoč tudi pri prenosu obolele osebe do reševalnega vozila. 

Izpostava Kranj

Ob 8.52 so na koncu Letališke ulice v Vogljah, občina Šenčur, gasilci PGD Voglje in Šenčur s tehničnim posegom izčrpali meteorno vodo iz podvoza.

Ob 20.23 so v Javorniškem rovtu na Jesenicah, gasilci Gasilske reševalne službe (GARS) Jesenice, nudili pomoč reševalcem pri prenosu obolele osebe.

Ob 23.08 je na Zalem logu, občina Železniki, oseba močno krvavela iz noge. Prvi posredovalci PGD Železniki so osebo na kraju oskrbeli do prihoda reševalcev NMP Škofja Loka.

Izpostava Ljubljana

Ob 8.19 so na Hradeckega cesti v Ljubljani gasilci Gasilske brigade (GB) Ljubljana nudili pomoč pri prekrivanju strehe objekta, katerega je v nočnih urah razkril močan sunek vetra.

Izpostava Maribor

Ob 21.13 sta v naselju Zgornja Voličina, občina Lenart, preko cestišča padli dve drevesi. Gasilci PGD Voličina so zavarovali kraj dogodka, razžagali drevesi in počistili cestišče.

Izpostava Murska Sobota

Ob 9.30 so v Mojstrski ulici v Murski Soboti gasilci PGD Murska Sobota rešili osebo, ki je bila ujeta v pokvarjenem dvigalu večstanovanjskega objekta.

Izpostava Nova Gorica

Ob 16.20 sta v naselju Most na Soči, občina Tolmin, gasilca PGD Most na Soči prečrpala meteorno vodo iz kleti objekta, katera se je nabrala zaradi obilnega deževja.

Izpostava Ptuj

Ob 11.28 so v naselju Župečja vas, občina Kidričevo, gasilci PGD Talum zavarovali dostop do stanovanjskega objekta, s tehničnim posegom odprli vhodna vrata in s tem omogočili vstop reševalcem NMP Ptuj do onemogle osebe.

Napoved za naslednje dni

Vremenska napoved za naslednje dni je dostopna na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/fproduct/

Hidrološko stanje in napoved

Hidrološko stanje in napoved je dostopna na spletnih straneh agencije Republike Slovenije za okolje na Linku:

Vir: http://www.arso.gov.si/vode/napovedi/

Snežne razmere in nevarnost plazov

Razmere v gorah so dostopne na spletnih straneh Agencije Republike Slovenije za okolje na linku:

Vir: http://meteo.arso.gov.si/met/sl/weather/bulletin/mountain/avalanche/