Skoči do osrednje vsebine

Minister Andrej Šircelj: Spremembe zakonov prinašajo poenostavitev in večjo konkurenčnost

Na novinarski konferenci sta o odločitvah, ki jih je na včerajšnji seji sprejela vlada, spregovorila minister za finance mag. Andrej Šircelj in minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano dr. Jože Podgoršek, vodil pa jo je direktor Urada vlade za komuniciranje mag. Uroš Urbanija.

Kot je dejal minister Šircelj, je vlada včeraj sprejela spremembe Zakona o davku na dodano vrednost, spremembe Zakona o dohodku pravnih oseb in Zakona dohodnini pravnih oseb. Skupna točka vseh treh zakonov je poenostavitev, lažje obračunavanje davkov za davčne zavezance, lažje kupovanje za potrošnike in večja konkurenčnost v gospodarstvu.

Sprememba Zakona o davku na dodano vrednost prinaša novost, da izročitev računa v trgovini ne bo več obvezna, zato bo poslovanje enostavnejše. Sprememba Zakona o davku na dodano vrednost je pomembna za kmete, saj ne bodo več obvezni davčni zavezanci. Pomembna je tudi direktiva EU, ki določa skupno točko za blago, ki bo prišlo iz tretjih držav v EU in se bo prodajalec tega blaga lahko registriral v eni državi. Poenostavili bodo tudi evidence in obračune, ki sta bistveni za davčne zavezance.

Zakon o dohodku pravnih oseb – uvaja se določba in prinaša nove olajšave pri zaposlovanju deficitarnih poklicev. Kateri bodo ti poklici, bo določeno v posebnem pravilniku, ki ga bosta pripravila Ministrstvo za finance in Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve. Uvaja se nova olajšava za tiste pravne osebe, ki bodo investirale v digitalno oziroma zeleno preobrazbo.

Zakon o dohodnini prinaša povečanje splošne olajšave, ki temelji na nujnih življenjskih stroških. V letu 2022 bi znašala 4500 evrov, leta 2023 bi znašala 5500 evrov in 2024 bi znašala 6500 evrov. V letu 2025, ko bo ta olajšava 7500 evrov, bi bil neto dohodek povečan za 1000 evrov za povprečno plačo. Uvaja se tudi seniorska olajšava.

Po besedah ministra Podgorška je vlada sprejela tudi predlog sprememb Zakona o zaščiti živali. Novela prinaša odgovorno lastništvo domačih živali, glede na tri kriterije: obvezna označitev psa, prostovoljno označevanje mačk in obvezno ter osnovno znanje glede oskrbe živali.

Novela tudi prepoveduje usmrtitev zdravih živalih v zavetiščih z minimalnimi izjemami. Ravno tako se prepoveduje usmrtitev živali zaradi pridobivanja kože ali krzna. Prepovedano je tudi privezovanje psov, razen ob nujnih kratkotrajnih potrebah ali na kmetijah pod določenimi pogoji. Novela tudi ureja posedovanje tako imenovanih eksotičnih vrst živali. Zakon še predvideva možnost izrekanj višjih kazni, da le-te zaščitijo domače živali.

Andrej Šircelj

Andrej Šircelj | Avtor UKOM

1 / 3