Skoči do osrednje vsebine

V mesecu maju zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv

Na novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval državni sekretar Jelko Kacin, nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19.

Glede na aktualne podatke je bilo včeraj opravljenih skupno 4750 PCR testiranj in 24.855 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo potrjenih 929 novih okužb, kar znaša 19,6 odstotka. 14-dnevna incidenca znaša 452 okuženih na 100.000 prebivalcev.

Razmere v bolnišnicah ostajajo podobne kot pretekle dni, vendar pa je število pacientov, okuženih s COVID-19, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, nekoliko nižje. Danes se tako v bolnišnicah skupaj zdravi 560 pacientov ali 24 manj kot včeraj. Na intenzivni terapiji je zasedenih 141 postelj oziroma dve manj kot včeraj.

Skupaj je bilo včeraj v bolnišnice sprejetih 45 oseb, 63 pa jih je bilo iz bolnišnic odpuščenih. Za posledicami okužbe s COVID-19 je umrlo 6 oseb.

Sedemdnevno povprečje okužb še vedno ostaja nad kriterijem, določenim za prehod v rumeno fazo in je precej višje, kot je bilo v zadnjih dneh ter po danes objavljenih podatkih znaša 750. Meja za prehod v rumeno fazo je postavljena pri 600. Tudi drugi kriterij sproščanja ukrepov, to je zasedenost bolnišničnih postelj, še ni dosežen, saj je meja določena pri 500 zasedenih posteljah, medtem ko se v bolnišnicah danes zdravi 560 obolelih za COVID-19.

Državni sekretar Jelko Kacin je v nadaljevanju novinarske konference dejal, da je pandemija COVID-19 povzročila svetovno zdravstveno in socialno krizo, zato je zamejitev virusa COVID-19 in njihovih mutacij prva prioriteta tudi v Sloveniji. Ob tem je vse prebivalce pozval k cepljenju, ki je najpomembnejši in najučinkovitejši korak za vsakogar od nas na naši skupni poti k večji normalnosti.

Povedal je, da Slovenija dobiva vedno več že dogovorjenih odmerkov cepiv, hkrati pa se pristojni trudijo zagotoviti še dodatne količine. »S hitrejšim cepljenjem želimo zagotoviti še vzdržne razmere v naših bolnišnicah oz. v njihovih COVID oddelkih in ustvariti bolj varno in bolj kvalitetno poletje,« je poudaril Kacin.

Po njegovih besedah je najbolj stabilna dobava cepiva proizvajalca Pfizer-BioNtech. V tem mesecu bo vsak teden prihajalo po več kot 50.000 odmerkov tega cepiva, ob koncu meseca pa že dva krat toliko. Zato se bo povečan tempo dobav lahko nadaljeval z več kot 100.000 odmerki tudi vsak teden v juniju. Evropska komisija je s proizvajalcem Pfizer-BioNtech dogovorila za predhodno sproščanje in dobavo velikega dela pogodbenih količin, ki bi morale biti dobavljene šele v zadnjem četrtletju. Gre za dva dogovora, prvi za 10 milijonov odmerkov in drugi za 50  milijonov odmerkov, skupaj torej kar 60 milijonov odmerkov več v tem četrtletju. Od tega Slovenija dobiva 0,47% skupne količine odmerkov upoštevaje delež našega prebivalstva. V mesecu maju bo to več kot 330.000 odmerkov cepiva. Precej več kot polovica bo namenjena cepljenju s prvim odmerkom, preostanek pa cepljenju prebivalstva z drugim odmerkom.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19 Jelko Kacin, v ozadju državni simboli, poleg njega evropska zastava.

Nacionalni koordinator za logistični del akcije množičnega cepljenja zoper COVID-19 Jelko Kacin | Avtor: Primož Predalič, Urad vlade za komuniciranje

1 / 2

S tem nadomeščamo precejšen izpad dobave cepiva proizvajalca AstraZeneca, ki ne izpolnjuje pogodbenih obveznosti. Ne glede na vse zaplete, pa so izkušnje cepljenih s tem cepivom dobre. Poleg tega pa cepljenje s cepivom AstraZenece prinaša najdaljšo zaščito med vsem cepivi, saj je drugi odmerek potreben šele po dvanajstih tednih, s čimer je dosežena najdaljša, kar devet mesečna zaščita.

Kacin je hkrati povedal, da Slovenija žal nima vnaprej potrjenih količin cepiva proizvajalca AstraZeneca za več kot dva tedna vnaprej, in da dobave ta teden ne bo, zato je potrebno s razpoložljivimi količinami skrbno gospodariti, da bo na zalogi dovolj cepiva AstraZenece za drugi odmerek, če bi še nadalje prihajalo do motenj pri dobavi.

Dobavo je močno povečal in stabiliziral tudi proizvajalec Moderna, ki ta mesec prvič vsak teden dobavlja svoje cepivo v enakih količinah, zaradi česar je veliko lažje načrtovati cepljenje in ga razporejati po cepilnih centrih.

Slovenija prav tako računa na dobavo novega cepiva Janssen proizvajalca Johnson&Johnson, pri katerem zadostuje en sam odmerek, ki po prvih cepljenjih prav tako prinaša dobre izkušnje. Količine odmerkov in pogostost dobav se povečujejo in v Slovenijo prihajajo vsak teden.

Državni sekretar Kacin je ob koncu povzel, da ima Slovenija za mesec maj zagotovljenih najmanj 450.000 odmerkov štirih vrst cepiv. Ob tem je izpostavil pomembnost solidarnosti in skupnega evropskega pristopa, ki zagotavlja cepivo po enakih cenah in dobavah glede na delež prebivalstva tudi najmanjšim članicam v Evropski uniji, zaradi česar smo manj odvisni od drugih.