Skoči do osrednje vsebine

Minister nadaljuje s pripravami na predsedovanje Slovenije Svetu EU

V sklopu prihajajočega predsedovanja Slovenije Svetu Evropske unije se je minister Janez Cigler Kralj danes udeležil konference Socialne platforme pod naslovom »Building Social Europe«, ki je bila namenjena prepoznavanju izzivov ter izmenjavi praks in mnenj med različnimi deležniki na področju socialnih zadev.

Minister je sodeloval na zaključnem panelu sicer dvodnevnega virtualnega dogodka, skupaj s predstavnikoma Evropske komisije, portugalsko ministrico za delo in evropskimi socialnimi partnerji. Rdeča nit konference je bil Akcijski načrt za uresničevanje Evropskega stebra socialnih pravic Evropske komisije in njegova vloga na poti okrevanja po krizi, ki jo je prinesla pandemija covida-19.

Slovenija že od samega začetka podpira evropski steber socialnih pravic in poziva k resnični konvergenci navzgor v EU. »Menimo, da bi moralo biti v prihodnosti učinkovito izvajanje evropskega stebra socialnih pravic – v luči staranja prebivalstva, digitalizacije in zelenega prehoda – v središču razprav, saj prispeva k izboljšanju delovnih in življenjskih razmer v EU med okrevanjem in tudi v prihodnje,« je v svojem govoru povedal minister. Tako bo tudi Socialni vrh v Portu, ki se bo odvijal ta teden, »dobra priložnost za odprto in v prihodnost usmerjeno razpravo o tem, kako zagotoviti, da bodo okrevanje, zeleni in digitalni prehodi opravljeni na pravičen način in hkrati izkoristili priložnosti, ki jih ponujajo. Pričakujem, da bodo razprave in rezultati vrha v Portu poudarili potrebne zaveze vseh nas v skladu s pristojnostmi in utrli pot naprej,« je še dodal.

Minister je poudaril, da je za učinkovite rešitve obstoječih in novih izzivov treba vključiti vse zainteresirane strani v širši dialog. »Vzpostavili smo že dialog z evropskimi socialnimi partnerji ter civilno družbo in ta prizadevanja bomo okrepili tudi v prihodnjih mesecih. Vsekakor je treba slišati glas družbe. V ta namen je pomembno prisluhniti predlogom organizacij, ki zastopajo vrsto interesov civilne družbe. To je ključno, če želimo doseči resničen napredek, prilagojen potrebam ljudi.«

Slovenija bo tekom svojega predsedovanja evropskim državljanom poslala jasno sporočilo, da je skupna blaginja v središču naših prizadevanj. »Verjamem, da je odprt dialog ključnega pomena ne samo v času okrevanja, ampak tudi v prihodnje.«