Skoči do osrednje vsebine

Jedrska elektrarna Krško po letošnjem remontu ponovno proizvaja električno energijo

Zjutraj 5. maja 2021 je jedrska elektrarna Krško (NEK) po 35 dneh remonta ponovno pričela dobavljati energijo v električno omrežje.

Med remontom so bila, poleg menjave dela goriva, izvedena obsežna vzdrževalna dela in nekatere tehnološke izboljšave oziroma nadgradnje, ki bodo še naprej zagotavljale visok nivo jedrske in sevalne varnosti. Nadaljeval se je tudi projekt nadgradnje varnosti elektrarne po nesreči v Fukushimi. Kvaliteta in ustreznost izvedenih del je bila preverjena z nekaj sto nadzornimi preskusi.

Uprava RS za jedrsko varnost (URSJV) je skrbno spremljala vse remontne dejavnosti s poudarkom na zagotavljanju jedrske varnosti med zaustavitvijo elektrarne in upoštevanjem vseh ukrepov za preprečevanje širjenja okužb s COVID-19. URSJV je že pred remontom pregledala in odobrila izvedbo določenih sprememb in dejavnosti med remontom. Strokovno pomoč pri nadzoru so nudili strokovnjaki domačih in tujih pooblaščenih organizacij za ocenjevanje jedrske in sevalne varnosti. V skladu s slovenskimi predpisi je elektrarna lahko ponovno začela proizvajati električno energijo šele potem, ko so pooblaščene organizacije in URSJV potrdili, da so bila vsa dela ustrezno opravljena, vsi preizkusi uspešni in da je za jedrsko varnost ustrezno poskrbljeno.

Letošnji remont je bil zelo dobro organiziran in izveden, saj je bil opravljen brez zapletov, kljub temu da je potekal med epidemijo COVID-19. Naslednji remont NEK bo čez 18 mesecev, to je jeseni 2022.