Skoči do osrednje vsebine

Generalni direktorji EU za razvojno sodelovanje o pobudah Team Europe in trajnostnem financiranju

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica za multilateralo in razvojno sodelovanje Anita Pipan se je udeležila avdio-video konference generalnih direktorjev Evropske unije za razvojno sodelovanje. Na tokratnem zasedanju so generalni direktorji obravnavali drugi sklop pobud Team Europe in trajnostno financiranje.
Generalni direktorji za zadeve EU med avdio-video konferenco na skupnem zaslonu

Generalni direktorji za zadeve EU | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Uvodoma so se generalni direktorji seznanili s stanjem procesa načrtovanja pobud Team Europe. Nadaljevali so z razpravo o pobudah, ki je bila na dnevnem redu že na sestanku februarja letos. Za ta namen je Evropska komisija pripravila drugi sklop pobud, za katere je ocenila, da so dovolj zrele za nadaljnjo obravnavo.

Generalni direktorji so se v razpravi najprej posvetili pobudam Team Europe v posameznih partnerskih državah v Podsaharski Afriki, v Latinski Ameriki in na Karibih ter v Aziji in Oceaniji. Evropska komisija je v nadaljevanju predstavila stanje procesa programiranja regionalnih okvirnih programov v teh regijah in pripravo pobud za evropsko sosedstvo.

Generalna direktorica Anita Pipan je podprla napredek v procesu. Poudarila je pomen tesnega skupnega delovanja institucij Evropske unije in držav članic kot pravega evropskega tima, v podporo partnerskim državam po svetu. Zagotovila je, da bo Slovenija, kot naslednja predsedujoča Svetu Evropske unije, temu procesu posvečala vso pozornost in v okviru programa tria nadaljevala delo portugalskega predsedstva.

Generalni direktorji so nadaljevali z razpravo o trajnostnem financiranju, o katerem je tekla beseda že na februarskem zasedanju. Točka je bila namenjena tudi predstavitvi dosežkov EU - Afriškega poslovnega foruma, ki je potekal med 16. in 21. aprilom 2021, in informiranju o Pariškem vrhu o financiranju afriških gospodarstev, ki bo 18. maja 2021.