Skoči do osrednje vsebine

Državni sekretar dr. Raščan opravil pogovor z državnim sekretarjem Češke republike Povejšilom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Državni sekretar dr. Stanislav Raščan je preko avdio-video konference češkemu državnemu sekretarju Martinu Povejšilu predstavil prioritete slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Državna sekretarja sta govorila tudi o dvostranskem sodelovanju med državama in odnosi z drugimi državami.
med pogovorom preko avdio-video konference

Državni sekretar dr. Stanislav Raščan | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Pogovor med državnima sekretarjema je bil namenjen predvsem prihajajočemu predsedovanju Slovenije Svetu Evropske unije. Državni sekretar dr. Raščan je predstavil prioritete na področju razvojnega sodelovanja in humanitarne pomoči. Program slovenskega predsedovanja je usklajen z Nemčijo in Portugalsko, s katerima Slovenija sodeluje v triu predsedstva. Program temelji na zelenem okrevanju in človekovem razvoju. Slovenija je k temu dodala še eno izmed pomembnejših prioritet slovenskega predsedovanja, tj. celovit pristop do vode.

Slovenija in Češka sta partnerici v Evropski uniji in Natu ter delita podobne poglede na transatlantske odnose z ZDA. Državna sekretarja sta se v pogovoru dotaknila tudi odnosov s Kitajsko in Rusijo.