Skoči do osrednje vsebine

V čebelnjaku Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano naseljene čebele

Minister dr. Jože Podgoršek se je danes udeležil dogodka – ogleda in predstavitve nedavne naselitve čebel v čebelnjak, ki ga je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP) dobilo v častno darilo s strani Čebelarske zveze Slovenije (ČZS). Na dogodku, ki je potekal ob bližajočem svetovnem dnevu čebel, sta poleg ministra sodelovala tudi predsednik Čebelarske zveze Slovenije Boštjan Noč in podpredsednik Mednarodne zveze čebelarskih združenj – Apimondie dr. Peter Kozmus.
Minister dr. Podgoršek ter predsednik ČZS Boštjan Noč ob čebelnjaku MKGP

Minister dr. Podgoršek ter predsednik ČZS Boštjan Noč ob čebelnjaku MKGP | Avtor: MKGP

1 / 2

Čebelnjak, ki ga je MKGP prejel v častni dar od ČZS ima opremo, s katero je mogoče na daljavo preko telefona oziroma tablice spremljati stanje v čebelnjaku ter opazovati čebele. Podobni čebelnjaki bodo svoje mesto dobili tudi v nekaterih prestolnicah EU in drugih državah v času predsedovanja Slovenije Svetu EU.

Minister je ob dogodku dejal, da je hvaležen in počaščen, da lahko kot aktualni minister prejme v dar čebelnjak, ki govori o skrbi za pomembno panogo v državi. »Zavedam se pomena izjemne skrbi za čebele, nenazadnje je Slovenija na tem področju izpostavljena in prepoznana po celem svetu ter še posebej v EU, ki se je najbolj zavzela za zaščito čebel; tudi marca letos v Bruslju ministrstvo ni pristalo na zmanjševanje zaščite čebel in drugih opraševalcev. Verjamem, da se lahko tudi preko tega simboličnega darila na ministrstvu še bolj srčno borimo za čebelarstvo«.

Predsednik ČZS Boštjan Noč je povedal, da je čebelnjak zahvala ministrstvu za več kot 20 let uspešnega sodelovanja. Dr. Peter Kozmus je nadalje predstavil naselitev čebel ter sodobno opremo, ki spremlja dogajanje v čebelnjaku. »Čebelar lahko s pomočjo take opreme spremlja nivo vlage, smer vetra, preko kamere opazuje aktivnosti čebel je preko tehtnice seznanjen tudi s težo nabranega medu«. V čebelnjaku sta dva panja, na višku sezone bo v obeh panjih predvidoma več kot 100.000 čebel, količina medu pa je odvisna od letine, med 10 in 50 kg.

Današnji dogodek je »simboličen uvod« v prihajajoče četrto obeleževanje svetovnega dne čebel (20. maj 2021). S svetovnim dnevom čebel želimo svetovno javnost opozarjati na pomen čebel in divjih opraševalcev in s skupnimi prizadevanji držav na mednarodni ravni doprinesti k njihovi zaščiti. Naš cilj pa je tudi prispevati k reševanju globalnih problemov – prehodu na trajnostno kmetijstvo ter odpravi revščine in lakote v državah v razvoju.