Skoči do osrednje vsebine

Obisk veleposlanika Gruzije v RS Iraklija Koplatadze

Državni sekretar mag. Franc Vindišar je danes sprejel veleposlanika Gruzije, Iraklija Koplatadze. Vljudnostno srečanje je potekalo na Ministrstvu za zdravje. Na srečanju, ki je potekalo na pobudo Veleposlaništva Gruzije v Republiki Sloveniji, sta sogovornika izmenjala informacije o obvladovanju pandemije Covid – 19 in o organizaciji zdravstvenih sistemov v obeh državah.

Veleposlanik je izrazil zahvalo Sloveniji za možnost cepljenja diplomatskega osebja in njihovih družin. Izrazil je tudi zadovoljstvo glede prizadevanj EU za solidarnost ne le med državami EU, temveč tudi tretjimi in poudaril pomen neposredne pomoči, kakor tudi prek mehanizma za sodelovanje na področju cepiv COVAX. Ta mehanizem, v katerem sodeluje tudi EU, si prizadeva vsem državam zagotoviti dostop do učinkovitih, varnih in kakovostnih cepiv. Tudi prek te pomoči je Gruzija po začetnem pomanjkanju, uspela zagotoviti dovolj cepiva za trenutne potrebe njenega prebivalstva.

Strinjala sta se, da je svet zaradi virusa SARS – CoV – 2 in njegovimi variantami, pred velikim izzivom, in da je še naprej potrebno sodelovanje med državami. Srečanje je potekalo v prijateljskem razpoloženju. Sogovornika sta izrazila odprtost za nadaljnja srečanja in krepitev sodelovanja.