Skoči do osrednje vsebine

Vaja Defender Europe 2021 poteka tudi v Sloveniji

Od 1. maja do 5. julija tudi v Sloveniji poteka sklop vaj večje mednarodne vaje Defender Europe 2021. Na vaji se skupaj s pripadniki in pripadnicami Slovenske vojske uri 26 zavezniških in partnerskih držav.

Na današnji redni tedenski novinarski konferenci je načelnik Sektorja za usposabljanje na Poveljstvu sil Slovenske vojske polkovnik Igor Šepec predstavil sklop mednarodnih vaj Defender Europe 2021, del katerih od 1. maja do 5. julija poteka tudi v Sloveniji, del enot Slovenske vojske pa bo v tem času napotenih v tujino (Madžarska, Hrvaška, Nemčija). Serije odvračalnih vaj potekajo na neparna leta, vaja Defender Europe 2021 je naslednica vaj iz let 2017 in 2019 in bo potekala v 5 fazah. Celotne serije vaj se bo udeležilo 28 tisoč udeležencev.

Z vajo nameravamo preizkusiti koncept delovanja Slovenske vojske v Republike Slovenije kot del zaledja NATO – ob upoštevanju dejstva, da je del enot Slovenske vojske napotene v sestave zavezništva izven Republike Slovenije. Slovenija je enakovredna partnerica zavezništva NATO.

Na območju Slovenije bodo  v tem času vaje Zvezdni vitez (Astral Knight), Jadranski udar (Adriatic Strike) in Takojšen odgovor (Immediate Response). Vaja bo potekala po celotni Sloveniji, večinoma na vadiščih in streliščih Slovenske vojske, največji del, od 10. do 28. maja pa bo potekal na osrednjem vadišču Slovenske vojske na Počku.

Video posnetek konference (youtube MORS)

Načelnik Sektorja za usposabljanje na Poveljstvu sil Slovenske vojske sedi za mizo pred zastavami EU, Slovenije in Slovenske vojske ter plakatom vaje

Načelnik Sektorja za usposabljanje na Poveljstvu sil Slovenske vojske polkovnik Igor Šepec | Avtor: Karmen Poklukar, PSSV