Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Logar z japonskim ministrom Motegijem o krepitvi gospodarskega sodelovanja

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar danes na uradnem obisku gosti japonskega ministra za zunanje zadeve Tošimica Motegija. Obisk je namenjen krepitvi prijateljskih odnosov in poglobitvi političnega dialoga med državama, hkrati pa daje pomemben vsebinski poudarek prednostnim nalogam, ki se jim bo Slovenija posvetila v času predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici leta.

Ministra sta se strinjala, da so odnosi med državama odlični in da je je veliko možnosti za nadaljnjo poglobitev sodelovanja na področju gospodarstva. Japonska je strateško uvrščena kot ena izmed najpomembnejših trgovinskih partneric in investitorjev v Programu spodbujanja investicij in internacionalizacije slovenskega gospodarstva v naslednjih štirih letih (2020-2024). Slovenija vidi priložnosti zlasti v visokih tehnologijah, avtomobilski in farmacevtski industriji, pa tudi na področju obnovljivih virov energije, umetne inteligence, turizma, zdravstva in infrastrukture. "Vse tekoče japonske naložbe v Sloveniji so se izkazale za zelo koristne za obe strani, zato se nadejamo poglobitve tovrstnega sodelovanja", je poudaril minister dr. Logar. Minister Motegi je izrazil interes za iskanje novih naložbenih možnosti na vseh področjih, ki so v skupnem interesu obeh držav.

Minister dr. Logar je ministru Motegiju predstavil prednostne naloge bližajočega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije. Izrazil je zadovoljstvo, da Slovenija in Japonska pripisujeta velik pomen sodelovanju na področju kibernetske varnosti, kar bo tudi ena od prioritet predsedovanja.

Ministra sta v pogovorih pozornost posvetila tudi sodelovanju med Slovenijo in Japonsko na območju Zahodnega Balkana. Ministra sta visoko ocenila prispevek Japonske k projektom razminiranja v Bosni in Hercegovini preko ITF Ustanove za krepitev človekove varnosti. Z japonskim prispevkom je bilo očiščenih že 2,68 km2 območja.

Ministra dr. Logar in Motegi sta se pogovarjala tudi o indopacifiški regiji. Strinjala sta se, da Slovenija in Japonska delita skupne vrednote, se zavzemata za mednarodni red, ki temelji na pravu, vključno s pomorskim pravom, za prosto plovbo, za odprto in pošteno okolje za trgovino, naložbe, vzajemnost, krepitev odpornosti in podporo povezljivosti. "Gre za vrednote in načela, ki so za Slovenijo, z Luko Koper kot njenim najsevernejšim sredozemskim pristaniščem, ključnega pomena. In v tem pogledu želimo nadaljevati bilateralni dialog", je poudaril minister dr. Logar.

Japonskega ministra sta sprejela tudi predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Vlade Republike Slovenije Janez Janša.