Skoči do osrednje vsebine

Dvostranske konzultacije generalnih direktoric za zadeve EU Slovenije in Estonije

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Generalna direktorica za zadeve EU Barbara Sušnik je danes opravila dvostranske konzultacije z Mariko Linntam, generalno direktorico za zadeve EU na Ministrstvu za zunanje zadeve Estonije. Sogovornici sta razpravljali o dvostranskih odnosih med državama, prioritetah slovenskega predsedovanja Svetu EU v drugi polovici leta ter o aktualnih vprašanjih v okviru Unije.
generalna direktorica sedi pred ekranom

Generalna direktorica Barbara Sušnik | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

1 / 2

Generalni direktorici sta dvostranske odnose med državama ocenili kot zelo dobre in izrazili zadovoljstvo, da se v zadnjem času še dodatno krepijo. Slovenija in Estonija delita številna stališča glede pomembnih vprašanj, tako v okviru Unije kot v okviru mednarodnih organizacij.

Generalna direktorica Sušnik je predstavila prednostne naloge slovenskega predsedovanja: krepitev odpornosti EU na različne krize, gospodarska prenova EU, temelječa na digitalnem in zelenem prehodu, krepitev vladavine prava in evropskega načina življenja. Na področju zunanjih odnosov pa krepitev evropske perspektive držav na Zahodnem Balkanu ter krepitev transatlantskih odnosov. Slovenija bo veliko pozornosti namenila tudi Konferenci o prihodnosti Evrope. Generalna direktorica Linntam je podprla prednostne naloge slovenskega predsedovanja in zagotovila polno podporo Estonije.

Sogovornici sta si izmenjali informacije o trenutnem stanju pandemije covida-19 v obeh državah in o ukrepih, sprejetih za njeno zajezitev. Zavzeli sta se za nadaljnjo tesno koordinacijo na ravni EU.