Skoči do osrednje vsebine

Študijski dnevi Draga (Rojaki za samostojno Slovenijo)

Ta teden v rubriki Rojaki za samostojno Slovenijo na portalu Slovenci.si predstavljamo Študijske dneve Draga. Vsakoletna srečanja, predavanja in razprave izobražencev iz treh Slovenij, ki se že od leta 1966 odvijajo na Tržaškem pod imenom Študijski dnevi Draga, so pomembno prispevali k demokratizaciji in osamosvojitvi Slovenije.

Utrinki štirih srečanj, na vrhu na belem traku napis Rojaki za samostojno Slovenijo in logo (simbol Triglava v beli, modri in rdeči barvi, tri rumene zvezde in pod tem napis Slovenija 30), pod njim na modri podlagi napis Študjiski dnevi Draga in več na sl

Študijski dnevi Draga | Avtor Viri fotografij: Mladika, dLib, Družina, Slovenska prosveta (od leve proti desni, najprej zgornja nato spodnja vrsta).

Tržaški rojak Ivo Jevnikar je leta 2019 za revijo Zvon zapisal: »Daleč pred “slovensko pomladjo” so se v Dragi ob ostalih osebnostih iz zamejstva in zdomstva zvrstili “disidenti”, kakršni so takrat bili Franček Križnik (1976), Vinko Ošlak (1977), France Bučar (1978), France Perko (1980), Viktor Blažič (1981), Franc Rode (1982), Bojan Štih (1984) in še mnogi drugi, tudi iz srbskega in hrvaškega prostora. Če bi upoštevali predavatelje in živahne diskutante, so se do leta 1991 zvrstili res številni predstavniki gibanja za demokratizacijo in osamosvojitev.”

Več o Študijskih dnevih Draga in njihovem prispevku k osamosvojitvi pa najdete v prispevku na slovenci.si .