Skoči do osrednje vsebine

60. obletnica Svetovnega sklada za naravo

  • Ministrstvo za okolje in prostor
60. obletnico praznuje Svetovna organizacija za naravo (WWF - World Wide Fund for nature). Mednarodna nevladna organizacija deluje od 29. aprila 1961 na področju ohranjanja narave in zmanjševanja vpliva človeka na okolje. Deluje v več kot 100 državah in podpira približno 3000 ohranitvenih in okoljskih projektov.

Cilj WWF je ustaviti propadanje naravnega okolja in zgraditi prihodnost, v kateri ljudje živijo v sožitju z naravo. WWF je sprožil več pomembnih svetovnih kampanj, vključno z uro za zemljo in zamenjavo dolga za naravo, njegovo trenutno delo pa je organizirano na teh šestih področjih: hrana, podnebje, sladka voda, prosto živeče živali, gozdovi in oceani.

Za svoj logotip so že ob ustanovitvi izbrali motiv velikega pande – vrste, ki je ljubka in ogrožena. Zaradi upada biotske raznovrstnosti po svetu so se pri WWF odločili, da letos ob obeležitvi Mednarodnega dne prostoživečih vrst (3. marec), prvič v 60 letih logotip na ta dan iz svojih objav umaknejo. Podobno so ravnala številna priznana podjetja, ki v logotipih uporabljajo živali ali motive iz narave in tako opozorila na resne razmere.

Delo WWF v Sloveniji koordinira pisarna WWF Adria s sedežem v Zagrebu. Predstavnik WWF Adria v Sloveniji je Leon Kebe (lkebe@wwfadria.org).