Skoči do osrednje vsebine

Pri zbiranjih v velikih skupinah so prenosi virusa večji

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala mag. Eva Grilc, epidemiologinja iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), in direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman.

Včeraj je bilo v bolnišnice skupaj sprejetih 26 pacientov, dan pred tem pa kar 71, kar kaže na to, da se razmere v bolnišnicah še ne izboljšujejo. Iz bolnišnic je bilo včeraj odpuščenih 40 pacientov, dan pred tem pa 58. Včeraj umrlo 15 oseb (14 v bolnišnicah in ena oseba v domovih starejših občanov).

Število pacientov v bolnišnicah še vedno ostaja visoko. Danes se v naših bolnišnicah skupaj zdravi 621 covid pacientov. Tudi postelje na intenzivni terapiji ostajajo bolj zasedene, kot bi si želeli. Intenzivno terapijo skupaj potrebuje 155 covid pacientov.

Zaradi prazničnega torka so danes številke opravljenih testov nižje kot običajno. In sicer je bilo včeraj opravljenih 2007 PCR testiranj in 4143 hitrih antigenskih testov. S PCR testi je bilo včeraj potrjenih 398 novih okužb.

Mag. Eva Grilc z NIJZ je poudarila, da 14-dnevno število potrjenih primerov po spolu in starostnih skupinah kaže, da je največje breme okužb v skupinah 35-44 let ter 45-54 let. 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev pa kaže, da so v ospredju osebe stare 15-24 let.

Po besedah Grilčeve se je situacija v domovih starejših občanov po uspešnem cepljenju precej izboljšala. Beležimo manjše število primerov novih okužb in znatno manjše število smrti.

Glede pandemije je mag. Grilc izpostavila, da je tako v Sloveniji kot v svetu pandemija še aktivna. Število obolelih narašča, pomembna žarišča ostajajo tudi evropske države. Pandemija se sicer ponekod umirja (Portugalska, Finska), vendar so absolutni kazalniki pandemije še kar visoki, je še povedala.

Tudi stopnja hospitalizacije v EU državah je še kar visoka, med njimi je tudi Slovenija, a je ta med 16 državami, kjer so trendi glede smrtnosti ugodni, je povedala mag. Grilc.

Doc. dr. Aleš Rozman s Klinike Golnik je glede angleškega seva izpostavil, da ni samo bolj virulenten, ampak povzroča tudi nekoliko težjo bolezen. Povzroča tudi težje prebolevanje bolezni med mlajšimi.

Z uspešnim cepljenjem starejših starostnih skupin se tako povečuje delež mlajših bolnikov. V bolnišnici Golnik so to bolniki od 60 do 70 let, imajo pa tudi nekaj bolnikov v starostni skupini 50-60 let.

Dr. Rozman je še poudaril, da na kliniki opažajo večanje skupine ljudi s postcovidnim sindromom. Bolniki, ki so bolezen preboleli kot blago obliko, ne okrevajo tako kot bi bilo pričakovati oziroma se še več mesecev po preboleli bolezni čutijo oslabele, tudi vonj in okus se jim ne povrneta v celoti.

Glede širjenje virusa je dr. Rozman izpostavil, da ne glede na to, ali gre za zborovanje v politične namene ali za kulturne namene ali rock koncert, virus pravzaprav ne ve, za kaj gre. Povsod tam, kjer so ljudje zbrani v velikih skupinah, na manjših površinah, predvsem, če so ob tem še nezaščiteni z maskami, so prenosi virusa večji. V množici ljudi, ki je tesno skupaj, kjer se, predvsem če gre za veliko navijanja, petja, tudi klicanja, govorjenja, se ustvarja aerosol, od katerega se lahko osebe potem tudi nalezejo virusa, je pojasnil.

Dr. Aleš Rozman na novinarski konferenci o stanju epidemije covid-19 v Sloveniji.

Dr. Aleš Rozman na novinarski konferenci o stanju epidemije covid-19 v Sloveniji. | Avtor: Primož Predalič, Urad vlade za komuniciranje

1 / 2