Skoči do osrednje vsebine

Okrogla miza o pripravah na varno poletno turistično sezono

  • Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo
Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je sodeloval na drugi neformalni okrogli mizi ministrov za turizem, ki se je odvila na pobudo avstrijske zvezne ministrice za kmetijstvo, regije in turizem Elisabeth Kostinger.
Minister Počivalšek na e-okrogli mizi o varni poletni turistični sezoni

Minister Počivalšek na e-okrogli mizi o varni poletni turistični sezoni | Avtor: Dino Katalenič

Povedal je, da Slovenija, enako kot pri podpori Skupne izjave ministrov za turizem glede pospešitve pogajanj o Digitalnem zelenem certifikatu, podpira pobudo Avstrije za tesnejše sodelovanje sosednjih držav tudi pri pripravah na poletno turistično sezono in izmenjavo informacij, predvsem v luči skupne skrbi za varno letovanje tako domačih kot tujih turistov in ponoven zagon turistične industrije, ki je v mirovanju že skoraj eno leto.

Cilje je, da se do junija letos zagotovi uvedba Digitalnih zelenih certifikatov po vsej EU. Minister Zdravko Počivalšek je ob tem zagotovil, da Slovenija ne pripravlja posebnega nacionalnega Digitalnega zelenega potrdila, ampak bomo glede na EU uredbo Slovencem izdajali Digitalno zeleno potrdilo, ki je skladen z EU specifikacijami.

Slovenija se, tako kot druge države, pripravlja na bližajočo se poletno turistično sezono, na varen prihod in varno letovanje turistov predvsem iz sosednjih držav, ki so tudi ključni dohodni trgi slovenskega turizma. »Koncept naših priprav na poletno turistično sezono se veže predvsem na okvir obstoječih nacionalnih standardov za zdrav in varen turizem  v okviru znamke Green & Safe,« je ob tem dejal minister Počivalšek.

Minister je odziv ciljnih javnosti za obisk Slovenije ocenil kot izjemno pozitiven. »To kaže na zaupanje turistov v varnost slovenskega turizma, ki pa ga lahko naše nadaljnje sodelovanje na področju priprav na skorajšnjo turistično sezono, le še okrepi in vzpodbudi – tako v smislu izhodnega kot dohodnega turizma v naše turistične destinacije,« je še povedal.