Skoči do osrednje vsebine

Minister dr. Anže Logar imenovan za visokega predstavnika za sodelovanje z Evropskim parlamentom

  • Ministrstvo za zunanje zadeve
Vlada Republike Slovenije je na seji dne 28. aprila 2021 imenovala ministra za zunanje zadeve dr. Anžeta Logarja za visokega predstavnika za sodelovanje z Evropskim parlamentom za čas predsedovanja Republike Slovenije Svetu Evropske unije.
infografika

Minister dr. Anže Logar bo visoki predstavnik za sodelovanje z Evropskim parlamentom | Avtor: Ministrstvo za zunanje zadeve

Visoki predstavnik predstavlja Svet EU v odnosih z Evropskim parlamentom na plenarnih zasedanjih Evropskega parlamenta kot predstavnik predsedujoče države zastopa Svet EU. Njegova prisotnost se pričakuje na vsakem plenarnem in mini plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, in sicer v razpravah, kjer predsedstvo na različne teme intervenira v imenu Sveta EU. Funkcionar pristojen za sodelovanje z Evropskim parlamentom lahko nastopa tudi v imenu visokega predstavnika za zunanje zadeve in varnostno politiko, pogosto pa nastopa tudi v imenu predsednika Evropskega Sveta, največkrat v razpravah o pripravah na zasedanje Evropskega sveta. Pričakuje se tudi njegova udeležba na formalnih in neformalnih sestankih, protokolarnih dogodkih na najvišji ravni in pogajanjih. Funkcionar pristojen za sodelovanje z Evropskim parlamentom v imenu Sveta EU svečano podpisuje sprejeto zakonodajo s predsednikom parlamenta.

Funkcionar pristojen za sodelovanje z Evropskim parlamentom predstavi tudi zakonodajne in politične prioritete predsedujoče države pred Konferenco predsednikov odborov. Prav tako predstavi prioritete na področju splošnih in institucionalnih zadev na pristojnem Odboru za ustavne zadeve (AFCO). Sodeluje tudi na medinstitucionalnih pogajanjih, ki se nanašajo na institucionalne dosjeje.