Skoči do osrednje vsebine

Minister Koritnik na tematski razpravi OZN na visoki ravni o digitalnem sodelovanju in povezljivosti

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je danes dopoldan, z video nagovorom, sodeloval na tematski razpravi na visoki ravni o digitalnem sodelovanju in povezljivosti (High-level Thematic Debate on Digital Cooperation and Connectivity), ki jo organizira Organizacija združenih narodov (OZN).

ekran s kvadratki, ikonami za kil (na primer facebook, twitter, nastavitve, zvok...) in prst, ki pritiska

naslovna fotografija dogodka | Avtor: Organizacija združenih narodov

1 / 2

Minister se je uvodoma zahvalil predsedniku Generalne skupščine OZN Volkanu Bozkirju za organizacijo tako pomembnega dogodka ter pozdravil »digitalni načrt« generalnega sekretarja OZN, ki ga močno podpirata tudi Slovenija in Evropska unija.

V nagovoru je izpostavil dejstvo, da je pandemija koronavirusa pospešila digitalizacijo po vsem svetu ter ob tem opozoril na nekatere pomanjkljivosti in tveganja, ki so se pokazala v tem času in jih je treba v obdobju okrevanja po COVID-19 resno obravnavati. Ekonomski razlogi in pomanjkanje digitalnih veščin bi po pandemiji lahko še bolj poglobili digitalni razkorak med različnimi skupinami v družbi, zato se moramo nanje nemudoma odzvati, je izpostavil minister ter poudaril: »Ko govorimo o odpravi digitalne vrzeli, so spretnosti državljanov bistvenega pomena.«

Visokim predstavnikom je predstavil aktivnosti, ki jih v Sloveniji izvajamo na tem področju. Cilj naše nove Strategije digitalne Slovenije je omogočiti vključujočo digitalno družbo, ozaveščati o pomenu naprednih tehnologij, zagotoviti dostop do digitalne infrastrukture ter pospešiti sistemske in usmerjene naložbe v razvoj digitalne družbe. »Ko govorimo o odpravi digitalne vrzeli, so spretnosti državljanov na tem področju bistvene, zato Slovenija močno spodbuja razvoj digitalnih veščin in kompetenc, ki so ključne za uspešno digitalno preobrazbo,« je še poudaril minister ter dodal, da je izjemno pomembno tudi zaupanje državljanov in podjetij, k čemur prispeva prav ozaveščanje družbe o pomenu digitalizacije in njenih orodij.

Minister se je v nagovoru dotaknil tudi uspešnega razvoja umetne inteligence v Sloveniji, ki bo v središču slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta: »Na podlagi več kot 40 let mednarodnih raziskav na tem področju, Slovenija močno verjame v uporabo in razvoj umetne inteligence. Izredno smo ponosni na Mednarodno raziskovalno središče za umetno inteligenco pod okriljem UNESCO, ki je bilo ustanovljeno v Ljubljani. September bo v Sloveniji mesec "umetne inteligence", na katerem bosta naše predsedstvo in Evropska komisija organizirali konferenco na visoki ravni o umetni inteligenci. Slednja se bo osredotočila na izzive učinkovitih politik in predpisov za razvoj in izvajanje umetne inteligence v družbi.«

V zaključku je opozoril, da pri digitalni preobrazbi ne smemo pozabiti na človekove pravice, demokracijo, dobro upravljanje in pravno državo, saj so, tako Koritnik, ti elementi bistveni – tako na spletu kot tudi zunaj njega.

Glavni namen tematske razprave na visoki ravni je poudariti pomen in nujnost politične zavezanosti na najvišjih ravneh za reševanje digitalne vrzeli v podporo COVID-19, prizadevanje za prilagajanje, odzivanje in okrevanje v skladu s cilji trajnostnega razvoja OZN.

Namen razprave je tudi spodbuditi mednarodno skupnost, da okrepi obstoječe pobude in partnerstva z zainteresiranimi deležniki na tem vsebinskem področju ter podpre oblikovanje dodatnih partnerstev za pospešitev prizadevanj pri izvedbi raznih aktivnosti.

Razpravo je bilo možno spremljati tudi v neposrednem prenosu.

Več informacij o dogodku z naslovom High-level Thematic Debate on Digital Cooperation and Connectivity je na voljo na spletni strani Organizacije združenih narodov